Magazin

Selo u kojem je gotovo svaki stanovnik prodao po bubreg

26/07/2015

U selu Hokse u Nepalu koje još zovu “dolinom bubrega” skoro je svaki stanovnik prodao svoj bubreg, piše Daily Mail.

U selo dolaze agenti koji uvjeravaju ljude da mogu normalno živjeti bez jednog bubrega, a govore im i da će im izvađeni ponovo narasti. Odvode ih u Indiju gdje se izvode operacije.

Geetha, majka četvero djece, prodala je bubreg za 2000 dolara.

bubrezi-nepal3

– Već deset godina ljudi dolaze u naše selo i nagovaraju nas da prodamo organe. Ja sam ih uvijek odbijala. Ipak, naša je porodica rasla, a rasla je i želja da kupimo kuću, rekla je Geetha koja je uvijek htjela svoj mir, svoj dom i svoj vrt.

– Kada sam rodila djecu trebali smo kuću. Zato sam otišla u Indiju na operaciju, kaže ona.

Operacija je kratko trajala, a u bolnici je bila tri sedmice.

– Kad sam se probudila nakon operacije činilo mi se kao da se ništa nije dogodilo. Dobila sam novac i kupila kuću, rekla je Geetha. Nažalost u aprilu je njena kuća stradala u zemljotresu. Nakon potresa u cijeloj je zemlji porasla prodaja organa, iako je to ilegalno.

bubrezi-nepal1111

Ponekad ljude otimaju te im vade organe. Neke uvjeravaju da im treba operacija, iako su zdravi. Bilo je slučajeva da su ljude ubili kako bi im izvadili oba bubrega.

Prošle je godine Time pisao o Kenam Tamangu kojeg je namamio njegov vlastiti zet. Obećao mu je bolji posao u Chennaiju u Indiji. Ali kada je tamo stigao, otpratili su ga u bolnicu. Rekli su mu da će mu dati novac za bubreg i obećali da će mu izrasti drugi. I Ganesh Bahadur Damai je otišao u Indiju zbog obećanja da će dobiti dobar posao. Tamo su mu dali injekciju i u nesvijesti je bio 24 sata. Kada se probudio bio je u bolnici. Nakon tri sedmice dobio je 150 dolara (oko 1.020 kuna) i poslali su ga kući. Kupio je mali komad zemlje.

Komentari

1 Comment

  1. Siada

    26/07/2015 at 11:49

    čuj , narast će drugi bože kako naivan narod iskorištavaju i šta sve nužda natjera čovjeka, evo ja sam izvadila jedan bubreg zbog puno kamena u njemu prije 16 godina pa ne naraste drugi

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.