SHOWbuzz

Angelina Jolie doputovala u Tursku kako bi posjetila izbjeglice iz Sirije

20/06/2015

Holivudska zvijezda i ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) Angelina Jolie doputovala je u tursku južnu provinciju Mardin kako bi posjetila sirijske izbjeglice koje tu borave, prenosi Anadolu Agency.

Američka oskarovka, glumica i režiserka, stigla je u Tursku u petak navečer privatnim avionom kako bi se sastala sa sirijskim i iračkim izbjeglicama koje su pobjegle u Tursku od sukoba u njihovim zemljama, u privremenom izbjegličkom centru u distriktu Midyat u Mardinu.

Jolie bi trebala učestvovati u programu koji će biti održan povodom Svjetskog dana izbjeglica zajedno sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i visokim komerasom za izbjeglice Antoniom Guterresom, koji je u Tursku doputovao prethodnih dana.

Guterres, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Turskoj, također će obići izbjegličke centre u Mardinu, Sanliurfi i Gaziantepu.

Jolie je posjetila Tursku i 2012. godine kad se susrela sa sirijskim izbjeglicama, zajedno sa Guterresom u Gaziantepu i Kilisu. Ona je tada odala priznanje turskim vlastima na brizi o narodu Sirije. Jolie je i 2011. godine posjetila tursku južnu provinciju Hatay – 20 kilometara od sirijske granice – kako bi se susrela sa izbjeglicama iz Sirije. Zajedno sa predstavnicima UNHCR-a i turske vlade posjetila je izbjeglički kamp Altinozu u kojem je bilo smješteno 1.700 sirijskih izbjeglica.

“Ljudi su došli u ovaj kamp u strahu za vlastite živote i mnogi su mi kazali kako brinu za svoje najbliže koji su još u Siriji”, kazala je tada Jolie.

U to vrijeme oko 10.000 izbjeglica bilo je smješteno u četiri izbjeglička kampa o kojima su birnule turske vlasti i Turski crveni krst.

Protekle dvije sedmice novi val od 23.349 Sirijaca koji bježe od sukoba u toj zemlji prešlo je u Tursku, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske u četvrtak. Izbjeglice su stigle iz sukobima zahvaćenog grada Tal Abyada u kojem se vode borbe između pripadnika terorističke organizacije ISIS i sirijsko-kurdskih snaga.

Tursko-sirijska granica duga je 900 kilometara. Turska je od početka sukoba u Siriji 2011. godine zbrinula više od 1,7 miliona izbjeglica iz te zemlje, objavio je UN. Prema podacima turskih vlasti, ova zemlja utrošila je više od šest milijardi dolara za smještaj izbjeglica dok je od međunarodne zajednice dobila pomoć u iznosu oko 300 miliona dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.