SHOWbuzz

Bijelo dugme i EKV na Jelen Demofestu

25/06/2015

Banjalučki Jelen Demofest nikada nije bio samo festival mladih bendova i vrhunske muzike, već i ostalih vidova umjetnosti, pa će tako dnevni program njegovog osmog izdanja biti ispunjen sadržajima koji se tiču knjige i filma, ali sa muzikom kao osnovnom temom.

Sta bi dao da si na mom mjestu

Tako će na Jelen Demofestu 08, koji se ove godine održava od 16. do 18. jula, biti upriličene promocije knjiga i projekcije dokumentarnih filmova o Bijelom dugmetu i EKV-u, bendovima koji su, svako na svoj način, činili noseće stubove ex-Yu scene, a čiji uticaj na muzičare nikada nije prestao.

Promocija knjige “Šta bi dao da si na mom mjestu”, biografije Bijelog dugmeta, najpopularnijeg rock benda u istoriji ovog žanra na prostoru bivše Jugoslavije, biće održana 17. jula, drugog dana festivala u 17 časova u banjalučkom Domu omladine.

Radi se o kolekciji ekskluzivnih fotografija, autentično opisanih događaja i emotivno oživljenih sjećanja Dušana Vesića, jednog od najvećih regionalnih rock novinara.

Nakon promocije biće održana projekcija dokumentarca “Izgubljeno dugme”, koji se bavi jednom od najtragičnijih priča iz slavnih vremena jugoslovenskog rocka, a posvećen je Goranu Ivandiću, nekadašnjem bubnjaru Bijelog dugmeta.

Aleksandar Žikić 02

Aleksandar Žikić

 

Nakon podsjećanja na muzičke uspjehe i instrumentalne bravure, nagrađivani film gledaoce vodi kroz tužnu sagu, započetu Ipetovim hapšenjem, a okončanu njegovom misterioznom smrću u beogradskom hotelu. Režiju potpisuju Renato Tonković, Marijo Vukadin i Robert Bubalo.

Trećeg dana Jelen Demofesta 08, takođe u 17 časova, biće upriličena promocija knjige “Mesto u mećavi”, jedinstvenog štiva, posvećenog jednako jedinstvenom muzičaru – Milanu Mladenoviću, frontmenu kultnog benda EKV. Objavljena još 1998. godine, knjiga Aleksandra Žikića, publiciste, muzičara i teologa, prošle godine doživjela je novo izdanje, te prikupila novi broj pozitivnih kritika i došla do još više čitalaca.

Žikić svoju knjigu opisuje kao “studiju profesionalnog delovanja Milana Mladenovića, koja ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što je Milan hteo da zadrži za sebe”.

Nakon promocije biće održana projekcija dokumentarca “Izgubljeno dugme”, koji se bavi jednom od najtragičnijih priča iz slavnih vremena jugoslovenskog rocka, a posvećen je Goranu Ivandiću, nekadašnjem bubnjaru Bijelog dugmeta

“Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV-a otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca”, kaže Žikić u svojoj knjizi o Milanu Mladenoviću.

Potresna muzička priča benda Ekatarina Velika nastaviće se projekcijom filma “Kao da je nekad bilo”, već spomenutog autora Dušana Vesića. Putovanje od početničkih dana, preko godina na vrhu, pa sve do tragičnih odlazaka članova u legendu završava 2008. godine, kada je snimanje okončano.

Kao da je bilo nekad

Iste godine, svijet je napustila i još jedna protagonistkinja filma, velika Sonja Savić, što je tužna igra sudbine koja je dodatno podvukla istorijsku i umjetničku vrijednost ovog video zapisa.

Ovo je samo djelić dnevnog programa Jelen Demofesta 08 koji će odvijati u prostorijama Doma omladine, dok će se večernji, odnosno, glavni program održavati na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Generalni sponzor Jelen Demofest je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel. Oficijelni telefon festivala je Huwaei P8, dok je Radio-televizija Republike Srpske generalni medijski pokrovitelj osmog Jelen Demofesta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.