Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Bus iz filma “Ko to tamo peva” putovat će i kroz BiH

01/06/2015

Restauracija autobusa iz kultnog filma “Ko to tamo peva” počela je u prostorijama zagrebačkog Jadran filma. Nakon temeljite obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Po riječima predsjednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nositelja projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog stoljeća postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresiranih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika kompanija koja posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

“Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na točkove i vratiti u vozno stanje za turneju po zemljama regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje s “Ko nas…”, ističe Grubišić navodeći da bi turneja mogla krenuti na završetku ljetne sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=HWg_OFnoDac

U tom projektu, prema njegovim riječima, učestvovat će i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koja još ne može otkriti.

Grubišić je istakao i da za autobus svake sedmice prima nekoliko poziva onih koji ga žele kupiti ili iznajmiti, ali u Jadran filmu autobus s natpisom “Krstić i sin” smatraju “porodičnim blagom”. Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice – naravno nakon temeljne obnove i dobijanja registracije pod posebnim uslovima.

Upitan hoće li raspisati kokurs za vozača, nasljednika legendarnog filmskog Miška koji može voziti i zavezanih očiju, predsjednik Uprave Jadran filma ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

“Simbolično rečeno, posljednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih očiju”, kaže Grubišić.

Komedija apsurda

Film “Ko to tamo peva” komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu koji u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize.

“Ko to tamo peva” u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali vremenom je stekao kultnu reputaciju, te se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova ex – Jugoslavije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.