SHOWbuzz

Eurosong se pretvorio u političku poruku Rusima?! Šveđani slave

24/05/2015

Finalna večer 60. Eurosonga završila je trijumfom švedskog predstavnika Mansa Zelmerlowa koji je pjevao pjesmu “Heroes” (365 bodova). Pojedini evropski mediji su pobjedu Šveđanina nazvali “pobjedom za ravnopravnost gej populacije”.

Drugo mjesto zauzela je Rusije (303), a treće Italija (292). Ruska predstavnica Polina Gagarina je sve do drugog dijela glasanja bila u vodstvu i činilo se da će slaviti pobjedu. No, Šveđani su ih uspjeli sustići, a onda su Litvanci svojim glasovima totalno sasjekli Ruse. Nisu im dali niti glasa! Nakon toga Rusi su bili sve dalje i dalje od lidera. Nakon Litvanaca niti jedan bod Rusima nisu dali ni iz San Marina.

Ne možemo se oteti dojmu da su Evropljani na večerašnjem Eurosongu poslali poruku Rusima “ko se zadnji smije, najslađe se smije”. No, teško da će ova poruka promijeniti stanje u ratom zahvaćenoj Ukrajini, čiji je veliki dio praktično pod kontrolom Rusa.

Srbije je završila na 10. poziciji, Crnogorci na 13., a Slovenci na 14. mjestu.

Takmičilo se 27 zemalja. Ovogodišnji Eurosong obogaćen je novim grafičkim dizajnom pod geslom “Gradimo mostove”. Čak su i ulice u Beču privremeno poprimile novi izgled pa su na nekima od njih parovi istog spola koji se grle ili drže za ruke.

Referentna grupa Eurosonga i odgovorno tijelo EBU donijeli su odluku da ove godine na Eurosongu u Beču, na poziv domaćina, austrijske televizije ORF, učestvuje i Australija. Australijanci su se odlično predstavili i završili na petom mjestu.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina ove godine nije učestvovala na Eurosongu zbog nedostatka novca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.