SHOWbuzz

Hari Varešanović priznao da “Golubica” nije njegova pjesma

24/06/2015

Nakon što je pokrenuto pitanje autorstva pjesme “Golubica” iz Asocijacije kompozitora muzičkih stvaralaca (AMUS) pojašnjeno je da je Hajrudin Varešanović potvrdio da ova pjesma nije njegovo autorsko djelo, nego je djelo Suada Arnautovića kao kompozitora i Duška Trifunovića kao tekstopisca.

Iz Asocijacije, koja se oglasila kako bi zaštitila interese i prava svoja dva člana Varešanovića i Arnautovića, naglašavaju da je time dilema ko je stvarni autor pjesme riješena.

Ovim saopćenjem žele spriječiti eventualne zlonamjerne i krive navode te su pojasnili i nekoliko odredbi Zakona o autorskim i srodnim pravima Bosne i Hercegovine, pojašnjavajući da je “Golubica” djelo objavljivano (CD, DVD izdanja) i korišteno na koncertima u raznim teritorijama bez dozvole autora djela, Suada Arnautovića.

– Također, nesporno je da je u nizu prijava ove pjesme kod drugih kolektivnih organizacija te izdavača od 1994.godine, navedeno ime Hajrudina Varešanovića kao autora a ne Suada Arnautovića. Pitanje reguliranja moralnih prava na autorstvo pjesme, ovi autori će riješiti među sobom – izrazili su nadu u AMUS-u.

Kako se u saopćenju dalje navodi, registracije autorstva kod kolektivnih organizacija, a posebno popularnih i aktuelnih pjesama, u pravilu, prate i isplate za izvođenje prijavljenih djela.

Da bi se izračunala fer naknada, odnosno dobila suma novca koju je prijavljeni autor primio za korištenje ovog djela od 1994., kada je prvi put zabilježena prijava djela na ime Varešanovića, potrebno je sabrati iznose iz izvještaja drugih kolektivnih organizacija i izdavača s teritorija gdje je pjesma “Golubica” korištena, odnosno prema podacima izdavača pojedinih vidova korištenja djela (CD, DVD, prijave organizatora koncerata i slično).

Zakon predviđa osim građanske parnice i naknade štete i krivično gonjenje.

AMUS Stručna služba je za pjesmu “Golubica” prema izvještaju o izvedenim djelima u isplati za drugu polovinu 2013. Hajrudinu Varešanoviću isplatila novac kao tada prijavljenom autoru pjesme, a pred isplatu za 2014.godinu je to autorstvo zamrznuto zahtjevom Suada Arnautovića.

Stoga su iz AMUS-a pozvali Varešanovića i Arnautovića da ovaj slučaj riješe dogovorom i vansudski.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.