Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarom sinoć odjekivala pjesma “Jugoslavijo na noge” (FOTO)

bijelo dugme (5)

Na stadionu pod Bijelim brijegom sinoć je u Mostaru održan spektakl gotovo trosatnog koncerta Bijelog dugmeta, kojim je i započela turneja kultnog benda po Bosni i Hercegovini u povodu njegovog 40 rođendana.

Goran Bregović sa svojim orkestrom za svadbe i sahrane zajedno sa rokerom Mladenom Vojčićem Tifom, koji je obilježio jedno značajno razdoblje ovoga benda i posljednjim pjevačem Alenom Islamovićem u gradu na Neretvi je priredio noć za pamćene tisućama fanova ovoga kultnog benda koji su u Mostar pristigli iz čitave regije.

Glazbenu priču u sklopu svjetske turneje pod nazivom ‘Ko’ ne poludi taj nije normalan’, u Mostaru je Brega započeo pjesmom “Bella ciao”.

Atmosfera je bila dodatno “užarena” izlaskom na scenu Alena Islamovića uz pjesmu “Jugoslavijo na noge” .

“Ovo je jedna stara pjesma iz stare države, nije nikakva politika samo se veselimo“, kazao je Brega.

A da je ostala i publici omiljena pokazalo se složno pjevanje nekoliko tisuća fanova, kako ove pjesme tako i ostalih hitova koji su se nizali. Desetak minuta prije no što je Alen s Bregom i bendom pjevao gotovo dva sata, na sceni se pojavio i Tifa, čije ime je prethodno publika dozivala.

Nakon pjesme “Što te nema”, “Miriše”, “Lažeš zlato”, eskalaciju je izazvao pjesmom “Lipe cvatu”, a vrhunac priče izazvao je zajednički nastup velikana ove glazbene priče koji su na poseban način donijeli velike hitove kao to su “Ružica si bila”, “Hajmo u planine”, “Tako ti je mala moj kad ljubi Bosanac”, “Ima neka tajna veza”, i “Đurđevdan”.

“Dani dolaze i prolaze, nekih se sjećamo, a nekih ne. Ja bih volio da se ovoga svi sjećamo“, kazao je Brega na kraju trosatnog pod Bijelim brijegom.

Koncert je bio poseban za publiku, ali i članove benda koji su se po prvi put okupili na bh. sceni i pokazali da dobri glazbenici i dobra glazba na sceni i sada dobro vladaju.

“Bilo je odlično. Ekipa je sjajna, a Mostar je grad koji ja volim, jer na kraju krajeva i moj otac je Hercegovac i ima tu neka tajna veza“, kazao je Tifa za AA nakon koncerta.

Ako se po jutru dan poznaje kako kaže vjeruje da će turneja po BiH biti uspješna, te izrazi želju da im se do kraja turneje Bijelog dugmeta na sceni pridruži i Željko Bebek.

“Bilo bi lijepo da sva trojica pjevača nastupimo sa Goranom Bregovićem, koliko je to izvodivo, ne znam, ali intimno bih zaista volio“, izjavio je Tifa.

Želju za okupljanjem svih članova ni ostali nisu skrivali.

“Bebek je rekao da ne želi ovo raditi i da mu se ova koncepcija s orkestrom ne sviđa. Ja volim eksperimentira i meni je super, dobro se zabavljam. Osobno mi je žao što nije s nama, ipak je on stari kolega i ja bi volio da je ovdje”, priznao je Islamović, ne krijući nakon koncerta da je sretan što se turneji obilježavanja 40. godina Bijelog dugmeta pridružio i Tifa.

“Jako je lijepa atmosfera. Obogatili smo repertoar i vidjelo se da ljudi vole pjesme Bijelog dugmeta. Ja sam večeras uživao. Mostar još ima dušu i voli ove pjesme i to je najbitnije“, rekao je Islamović za AA.

On i Brega kako je podsjetio na turneji su već oko godinu dana i do sada su koncerte održali u Kanadi, Americi, Njemačkoj, Austriji, Makedoniji i Sloveniji.

“U Mostaru smo najavili i turneju po Bosni i Hercegovini. Planiramo gostovanja u Bihaću, Banjaluci, Tuzli, Zenici i Sarajevu, ali za ovu godinu imamo dogovoren paket koncerata u Hrvatskoj. Nastavljamo već danas koncertom u pulskoj areni, a u 11. mjesecu imamo koncert u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Rijeci“, kazao je Islamović za AA, nakon mostarskog koncerta.

Inače, kako je napomenuo, predviđeno je da turneja traje tri godine i da obuhvati šezdeset gradova od Aljaske do Australije.