SHOWbuzz

Na tuđim fotkama s Instagrama zarađuje silne novce

28/05/2015

Richard Prince je slikar i fotograf koji zarađuje mnogo novca. I to od tuđih fotografija s Instagrama.

Ovog mjeseca Prince je učestvovao na izložbi Frieze u New Yorku, a radovi koje je izložio nisu bila originalna djela ni slike, već screenshotovi koje je uvećao. Dakle, njegova izložba “Novi portreti” sadržavala je fotografije ljudi koje je “maznuo” s njihovih profila na društvenoj mreži. Ipak, neke stvari je promijenio. Primjerice, uklonio je njihove potpise po fotografijama i stavio svoje komentare.

[pull_quote_right]Prince je ovog puta iskoristio činjenicu da fotografije s Instagrama ne pripadaju osobi koja ih je objavila, već su javno vlasništvo[/pull_quote_right]

Prince je iskoristio fotografije s Instagrama koje su snimili drugi ljudi, a to je učinio bez njihovog pristanka. Najluđe je to što je većinu slika već prodao i to za nevjerovatnih 90.000 dolara. Naravno, postavlja se pitanje je li to što je napravio legalno.

Prince takve stvari radi još od ‘70-ih godina prošlog vijeka i otada je u nekoliko navrata bio pod istragom, no u većini slučajeva je oslobođen, piše Elite Daily.

Prince je ovog puta iskoristio činjenicu da fotografije s Instagrama ne pripadaju osobi koja ih je objavila, već su javno vlasništvo. Iako je riječ o sivom području, teško je reći je li Prince zbog ovoga više ili manje umjetnik. U svakom slučaju on hoda po tankoj liniji između umjetnosti i krađe. I dobro zarađuje.

Doe Deere, direktorica makeup kompanije Lime Crime na Instagramu je napisala osvrt nakon što je doznala da je Prince uzeo njenu fotografiju.

“Da, moj portret je trenutno izložen u galeriji Frieze u New Yorku. Da, to je screenshot, a ne slika. Ne, nisam dala dopuštenje i da, kontraverzni umjetnik Richard Prince ju je svejedno izložio. Već je prodana tokom VIP prezentacije. Ne, neću ga tužiti i ne, nemam pojma ko ju je kupio”, napisala je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.