SHOWbuzz

Nikola Tesla u holivudskom blockbusteru

22/05/2015

Nikola Tesla jedna je najpoznatijih i najvažnijih ličnost poniklih na ovim prostorima.

Lani smo bili svjedoci sramotne licitacije oko gdje će mu iznova postaviti spomenik Frana Kršinića u Gospiću (Hrvatska), miniran tokom ratnih godina u februaru 1992., a vjerovatno to neće biti jedino takvo natezanje oko zaostavštine genija rođenog u Lici. Kad biste to ispričali strancima, ne bi vam vjerovali.

[pull_quote_right]Radnja filma počinje davne 1964. na njujorškom Svjetskom sajmu, gdje mali izumitelj ima problema sa svojim strojem za letenje[/pull_quote_right]

U svijetu kao da nema dovoljno načina da Teslini poklonici pokažu koliko je on bio važan. Po njemu se nazivaju rock grupe, kompanije i institucije, na filmu ga je igrao David Bowie u “Prestižu” Christophera Nolana, a posebna počast odana mu je u novom holivudskom blockbusteru “Sutrozemlja: Novi Svijet”.

Režirao ga je Brad Bird. Snimanje “Sutrozemlje” koštalo je skoro 200 miliona dolara, a jedna od scena odigrava se u Parizu na Eiffelovu tornju, gdje su vrlo realističnim skulpturama predstavljena četiri genija čija su razmišljanja više bila usmjerena prema budućnosti negoli sadašnjosti. Prvi od njih je inženjer Alexandre Gustave Eiffel, drugi je pisac Jules Verne, te Thomas Alva Edison i Nikola Tesla.

Radnja filma počinje davne 1964. na njujorškom Svjetskom sajmu, gdje mali izumitelj ima problema sa svojim strojem za letenje. Radnja se zatim premješta u naše doba, srčana tinejdžerica nađe bedž koji je u trenu premjesti u zemlju budućnosti, no to ne traje dugo.

Opsjednuta povratkom u taj čudesni svijet, potraži jedinu osobu koja bi joj mogla pomoći, a to je izumitelj iz uvoda, koji je u međuvremenu postao čangrizavi usamljenik, nastanjen u kući prepunoj čudnih strojeva (igra ga George Clooney, koji je uz Hugha Lauriea jedina poznata glumačka faca u filmu). Ispostavlja se da je on u stalnom kontaktu sa Sutrozemljom, ali da njena interakcija sa svijetom u kojem živimo nije obećavajuća…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.