SHOWbuzz

Pobuna Dubrovčana protiv Slavice Ecclestone

12/07/2015

Slavica Ecclestone, bivša supruga prvog čovjeka Formule 1 Bernieja Ecclestonea, u Dubrovniku nije kupila jednu kuću, nego dvije, s time da jedna od njih nema lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Ovih se dana užurbano radi ispred kamene vile i te druge, nove kuće na posjedu u Zatonu, prekrasnoj uvali nekoliko kilometara od Dubrovnika. Trebali bi biti postavljeni nogostupi i, navodno, žardinijere za cvijeće.

Gospođa Ecclestone je česta gošća Dubrovnika

Radovi usred sezone izazvali su burne reakcije susjeda koji su se obratili svima, od Mjesnog odbora do Hrvatskih cesta, tražeći da se razjasni što će i kako biti napravljeno. Tako Slavicu Ecclestone, koja još nije stupila u posjed i počela s preuređenjem vile, što priprema njen švicarski arhitekt, čeka u Dubrovniku vruća dobrodošlica.

Nedjeljni Jutarnji list doznaje da je dosadašnji vlasnik Mato Kusalo, čija obitelj živi u Americi, sagradio na svom posjedu u Zatonu i drugu kuću 2012. godine, ali bez dozvola. Na mjestu garaže, koja je također bila bespravno sagrađena, podignuta je kuća doslovno preko noći, a objekt nije do današnjeg dana legaliziran. Sada obitelj Kusalo uređuje i ulaz u posjed koji vodi do samoga mora, a dozvola od Hrvatskih cesta stigla je isti dan kada su počeli i radovi.

Da nesreća bude gora, pukla je i cijev pa tako Zaton nije imao vode nekoliko dana, što je dovelo do velikih problema i u radu kultnog restorana Gverović.

Tajnik Mjesnog odbora Zatona, Nikša Milošević, kaže nam da je posve neuobičajeno da se takvi radovi rade usred ljeta kada je u Dubrovniku turistička sezona u punom jeku.

“Radi se ispred kuće gospođe Ecclestone čiji je vlasnik donedavno bio Mato Kusalo. Odmah sam pozvao našeg komunalnog redara da provjeri o čemu se radi i izašao je na teren. Radilo se kompresorom, bili su korišteni bageri, a to nije dopušteno u ovo vrijeme.”

Milošević kaže da su radnici probili i cijev za vodu, što je izazvalo velike probleme u cijelom kraju.

“Ne znam koja je bila žurba da se baš sada počne s tim radovima”, govori tajnik Mjesnog odbora, uz napomenu kako on osobno nema ovlasti bilo što poduzeti da se radovi zaustave ili odgode za kasnije. Dosad se na ulazu u posjed Kusalovih na Jadranskoj magistrali moglo i povremeno parkirati ili zaustaviti automobil, a ubuduće, kada radovi budu završeni, to neće biti moguće.

Untitled-25_871310S0

“Problem je i to što se više neće moći zaustavljati taksi i ne bi trebalo nikome biti dopušteno da na taj način uzurpira javni prostor”, kažu nam susjedi Slavice Ecclestone koji tvrde da će mještani Stikovice, Vrbice i Lozice, koji su ostali bez vode, morati platiti popravak.

Nešto pomirljiviji je Igor Gverović, vlasnik restorana na samoj obali, u koji zalaze najprestižniji turisti i gosti Dubrovnika.

“Probili su cijev, ali su je ubrzo i popravili”, kaže, ne ističući da restoran jedno vrijeme nije mogao normalno raditi.

I glavna kamena kuća koju je kupila Slavica Ecclestone dugo nije imala dozvole. Sagrađena je 1989., da bi je Mato Kusalo legalizirao deset godina kasnije. Ispred kuće je stari bor koji zaklanja pogled s morske strane, a i cijelom posjedu daje hlad. Pretpostavlja se da će ga sačuvati i švicarski arhitekt pod čijim bi nadzorom trebali početi radovi na obnovi obje kuće koje je kupila Slavica.

Gospođa Ecclestone je česta gošća Dubrovnika i posljednji je put bila prije nešto više od mjesec dana. Je li tada dogovoreno da će biti obavljeni i radovi pred kućom, teško je pretpostaviti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.