Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Prekrasan ispaćaj kralja blusea B.B. Kinga (VIDEO)

28/05/2015

Stotine poklonika velikog B.B. Kinga okupile su se u srijedu na ulicama američke muzičke  prijestolnice Memphisa kako bi odali počast legendi bluesa, prenose agencije.

Orkestar limene muzike  svirao je verziju tradicionalne pjesme “When the Saints Go Marching In” krećući se ispred pogrebne povorke s Kingovim lijesom. Na čelu povorke bio je bubnjar Rodd Bland koji je držao Kingovu vjernu gitaru Lucille.

Najviše ljudi bilo je u ulici Beale, gdje je King počeo svirati na cesti i gdje je dobio svoje prvo umjetničko ime – Beale Street Blues Boy, kasnije skraćeno u B.B.

King će biti pokopan u subotu u svom rodnom gradu Indianoli u Mississippiju.

B.B. King smatra se jednim od najvećih blues gitarista u historiji, a časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu “100 najvećih gitarista svih vremena”. Za svoju muziku  dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

Osim muzičke  karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode). Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pjevač i gitarist sastava ‘Louisiana Gator Boys’. U tom filmu radio je sa nizom muzičara, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley, između ostalih. Njegov prvi rođak bio je slavni delta blueser Bukka White, a ujak mu je bio Sonny Liston.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.