Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
SHOWbuzz

Vrhunski pijanizam Sinana Alimanovića u New Yorku (VIDEO)

28/06/2015

Bosanskohercegovački pijanist, dirigent, kompozitor, aranžer i profesor Sinan Alimanović nastupio je u prepunoj dvorani Tribeca Performing Arts Centra u okviru drugog Jazz Gala koncerta.

Alimanović se na početku predstavio u solo formi s reharmonizacijom jazz standarda My Funny Valentine. Publika je sa oduševljenjem reagirala na Alimanovićevu izvedbu, tim više, jer je on bio jedini muzičar koji se svoj nastup otvorio solo formom.

Alimanovićev pristup kompoziciji predstavljao je svojevrsni kontrast u odnosu na izvedbe koje su se realizirale prije: baladni manir kompozicije i umjetnikov specifični pijanizam publiku su uveli u katarzičnu atmosferu.

U nastavku koncerta, Alimanović je sa Randyjem Breckerom, Alexom Blaxeom, Bobbyjem Sanabriom i drugim muzičarima, u formi trija, kvinteta i noneta pristupio kompozicijama bržeg tempa, te izveo neke od najkompleksnijih jazz standarda.

Osim Alimanovića na koncertu su nastupili muzičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Izraela, Njemačke, Velike Britanije i Turske.

Drugi Jazz Gala koncert organizira Made in New York Jazz Competition na kojem je Alimanović u 2013. godini proglašen među pet najboljih jazz kompozitora svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.