Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slikala beskućnike i pronašla davno izgubljenog oca

diana-kim0000

Ljubav prema fotografiji Diana Kim (30) sa Havaja naslijedila je od oca koji je bio vlasnik foto-studija. Nikad nije zaboravila kako joj je upravo on kao maloj djevojčici dao fotoaparat i motivirao je da bilježi trenutke oko sebe.

Međutim, izgubila je kontakt s njim nakon što su joj se roditelji rastali. Godinama je živjela seleći se od mjesta do mjesta, bila je kod rodbine, prijatelja, a ponekad je spavala i u automobilu.

diana kim1

Prije 12 godina pokrenula je dugoročni projekt o beskućnicima, putovala je okolo družila se s njima, fotografirala ih. Devet godina kasnije, 2013. godine, na ulici u Honolulu naišla je na svojeg oca – i on je bio beskućnik, sjedio je iza kontejnera za smeće. Odmah ga je prepoznala, ali on nju nije. Pokušala je s njime razgovarati, ali nije bio zainteresiran.

Drugi dan sam ga našla kako stoji na uglu ulice, a jedna žena mi je rekla da je stalno tamo. Saznala sam da boluje od teškog oblika šizofrenije, ali se ne liječi. Ponekad sam ga promatrala kako se svađa s nekime, iako u blizini nije bilo nikoga. Obilazila sam ga često, ali nije komunicirao sa mnom. Godinu dana kasnije doživio je srčani udar i tek tad je pristao da mu pomognem – prisjetila se Diana.

diana kim2

Malo po malo njegov um i tijelo su se oporavili. Diana mu je u ruke stavila njegov stari fotoaparat nadajući se kako će ga to potaknuti da se pokrene i izdigne iz dugogodišnje nebrige za sebe. Uspjela je. Sad puno vremena provodi s njom, ali i sa svojim prijateljima i aktivno traži bilo kakav posao, piše The Open Mind.

diana kim3

– Život je dar i toliko sam sretna što mog oca vidim živog i gledam kako se oporavlja. Cijenim svaki trenutak proveden s njime – rekla je i dodala kako sakuplja sredstva na Kickstarteru za kreiranje foto-knjige u kojoj će se nalaziti svi trenuci koje je proživjela sa svojim ocem. Knjiga se zove “Raj za beskućnike”, a do sad je sakupila nešto više od 10.000 dolara.

Od distribucije te knjige dio novca će uložiti u posebne USB narukvice za beskućnike koje bi sadržavale njihove medicinske podatke i pokazivale kako žele medicinsku skrb.