Smršala 43 kilograma za 11 mjeseci, a nije se odrekla ni jedne namirnice

natasa

Frizerka Nataša Vujanović (47) iz Smedereva izgubila je čak 43 kilograma za 11 mjeseci nakon što je shvatila da zbog prekomjerne tjelesne težine ne može normalno ni da hoda.

– Problemi s kilogramima su počeli još kada sam imala 20 godina. Tad sam zvanično ušla u začarani krug mršavljenja i gojenja. Ali sam prošle godine dostigla svoje najteže stanje do tad kad sam se ugojila 20, 25 kilograma. Tokom 2010. godine sam išla u centar za mršavljenje kako bih smršala uz nečiju stručnu pomoć, ali tada nisam uspjela – počinje svoju priču Nataša.

PROČITAJTE VIŠE: Tajna hrono ishrane – jedite koliko hoćete, ali ne kad hoćete

Kako kaže, bliski ljudi su pokušavli svim silama da utiču na nju govoreći joj da je pretjerala. Presudni trenutak je bio kad je počela teže da se kreće, brzo umara i tada je shvatila koliko narušava sopstveno zdravlje.

NATAŠA3_1000x0

– U jednom trenutku nisam mogla ni pertle da vežem – prisjeća se ona.

Nataša je tek prošle godine zvanično i čvrsto riješila da se baci na mršavljenje, a kao režim je izabrala hrono ishranu.

Šta je hrono ishrana
Prednost hrono ishrane je što se ne mora voditi računa o broju kalorija. Za doručak se smijete jesti sve: ugljikohidrati, proteini, masti… Za ručak se preporučuju jači protein kao što je junetina, teletina ili jagnjetina, ali bez ugljikohidrata, odnosno hljeba. Za večeru se također jede protein, ali lakši, kao što je bijelo meso ili riba.

– Hranila sam se po horno principima, što još uvijek i radim, a također planiram i ubuduće. Tokom tog puta sam imala podršku porodice, prijatelja, ali najviše snahe, koja me je podržavala, s kojom sam spremala obroke, bodrile smo jedna drugu – priča ona.

Nikad nije imala neprijatnosti kod drugih što se tiče izgleda, ali je oduvijek njoj bilo neprijatno, pogotovo kada sretne neke prijatelje koje nije vidjela jako dugo.

– Nisam ličila na sebe. Bilo mi je baš neprijatno kad kupujem odjeću, jer nije postojao dovoljno veliki broj za mene. Za gojazne osobe je veoma teško pronaći odgovarajući broj, pa sam bila prinuđena da se oblačim po kineskim radnjama – priča ona.

Umesto voća, povrća, redovnih obroka,hranila se veoma nezdravo, a pretežno je preskakala doručak.

– Pošto uglavnom radim prije podne, prvi obrok bi mi bio sendvič oko 14 sati i uglavnom i jedini. Ali, kad dođem kući poslije 20 sati, počnem da jedem nenormalno i tako sve dok ne zaspim. Često mi se dešavalo i da ustajem noću kako bih jela – sjeća se Nataša nekadašnjih navika.

– Otkad sam na hrono ishrani, vrlo sam disciplinovana, količinski jedem više, ali ono što je najbitnije, jedem redovno. Ne nedostaje mi ni jedna namirnica, jer je u ovom načinu ishrane skoro sve dozvoljeno, važno je samo kad se šta jede – objašnjava Nataša za “24 sata”.

NATAŠA2_1000x0