Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Spasitelj katanaca ljubavi neumorno traga za njihovim vlasnicima

07/06/2015

Pariške vlasti počele su uklanjati “katance ljubavi” s ograde mosta Pont Des Arts, a 46-godišnji Philes Le Cleateur odlučio je biti svojevrsni spasitelj ljubavi i odabrati najorginalnije katančiće, te pronaći njihove vlasnike i poslati im ih prije nego ih općinske vlasti bace na odlagalište starog željeza.

Blizu milion katanaca na ogradi pariskog mosta predstavljaju prevelik teret i ozbiljnu prijetnji konstrukciji mosta, zbog čega su vlasti francuske prijestolnice odlučile ukloniti ih. Međutim, Le Cleateur predano radi na pronalasku parova koji su na katančićima ostavili svoje potpise i ljubavne poruke.

[pull_quote_right]Phileas tvrdi da na mostu nisu sve katanci ljubavnih parova, već da tu ima i simbola porodičnih, prijateljskih i drugih veza[/pull_quote_right]

Riječ je o kolekcionaru starih ključeva, kojeg je 2012. godine pozvao jedan kineski par i zamolio ga da im pronađe i pošalje njihov katanac s mosta Pont Des Arts, a on je tako počeo tražiti i druge vlasnike katančića, jer su vlasti već tada najavljivale njihovo uklanjanje.

U razgovoru s novinarom AA, Phileas ističe da još uvijek nije pronašao katanac kineskog para, ali da je potraga za njim rodila i želju da pronađe i vlasnike drugih katanaca, bar onih koji su najorginalnijeg izgleda ili poruka.

“Posredstvom interneta mi se javio veliki broj parova sa slikama njihovog katanca i zahtjevom da im ga spasim. Neke zanimljive primjerke i sam biram i stavljam slike na društvene mreže ne bi li se javili njihovi vlasnici. Naravno, ne zanimaju me moderni i plastični katanci s velikim natpisima ‘made in China’, već pokušavam spasiti one jedinstvene i specifične primjerke“, kazao je Phileas.

Spasitelj ljubavnih katanaca na pariskom mostu

Spasitelj ljubavnih katanaca na pariskom mostu

Ističući da mu nije cilj zaraditi na tome, već da spasi vrijedne primjerke, Phileas je kazao da specijalnim ključevima otključa katančiće i postavi njihove slike na internet. Dodao je da obavezno traži i neku vrstu dokaza da su parovi zaista vlasnici nekog primjerka i da im tek tada šalje katanac poštom.

Phileas tvrdi da na mostu nisu sve katanci ljubavnih parova, već da tu ima i simbola porodičnih, prijateljskih i drugih veza, a novinaru AA je pokazao jedan primjerak koji smatra posebnim i čije vlasnike bi volio i lično upoznati.

“Ovaj katanac su ostavili unuci u znak sjećanja na svoje djedove i bake. Pored datuma rođenja i smrti njihovih predaka, unuci su napisali ‘vječno živite u našim srcima’. Volio bih upoznati vlasnike ovog primjerka i priliko sureta ću ih zagrliti i plakati. Nestrpljivo čekam da čujem priču koja se krije iza ovog specijalnog katanca”, kazao je Phileas.

Općinske vlasti na posebnom odlagalištu ostavljaju uklonjene katance, s namjerom da ih nekada postave kao umjetninu, a Phileas je od vlasti zatražio dozvolu da uđe na to skladište kako bi pronašao katance koje traži u ime njihovih vlasnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.