Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spoj tehnike i sporta

Aeroklub Zenica čak 71 godinu baštini ljubav prema letu (FOTO)

Aeroklub Zenica (6)

Spoj tehnike i sporta, a modeli koji se izrađuju u Aeroklubu Zenica prilagođeni su i djeci i odraslima

Aeroklub Zenica baštini ljubav prema letu već 71 godinu, a članovi kluba svih uzrasta imaju priliku da uče kako o raznim materijalima od kojih se aeromodeli prave, tako i o aerodinamici, te se takmiče u različitim kategorijama ovog neobičnog sporta.

Ferid Zilić, predsjednik Aerokluba Zenica rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako klub djeluje u Zenici od 1948. godine.

“Aeroklub Zenica osnovan je 1948. godine u Zenici i od tada do danas je aktivan i radi. Do rata je imao više sekcija osim aviomodelarstva, imali smo pilote, padobrance, raketaše i modelare, a od rata imamo isključivo aviomodelarsku sekciju. Baštinimo slobodan let, to nam je glavno i osnovno što radimo. Aviomodelarstvo je sport koji ima uhodan sistem takmičenja gdje imamo pravila, a u kategoriji slobodan let ne utječemo na model kada ga pustimo i to nisu radiokontrolisani avioni. Glavna podjela je na vanjske i dvoranske modele i takmičenja. S obzirom da je sada zimski period, najviše smo aktivni na tim dvoranskim modelima, gdje radimo te dvoranske klizače i sobne modele gdje su modeli pogonjeni gumom”, rekao je Zilić.

Ferid Zilić

Zilić je istaknuo da svi članovi koji se priključe ovom klubu imaju priliku da uče o tehničkom aspektu ovog sporta, a znanja mogu iskoristiti i kasnije u svojim životima.

“Dosta toga se može naučiti, volim reći da je to spoj tehnike i sporta, posebno za mladi naraštaj, djecu uzrasta osnovne škole koja mogu usvojiti veliku količinu znanja i iskustva i primijeniti to kasnije u životu. Primjer sam toga i od susreta sa različitim materijalima do spajanja i obrade tih materijala, aerodinamike malih brzina, kako i zašto avion leti, što leti dobro ili što ne leti dobro, pa do sportskog dijela gdje je i socijalizacija sa drugim osobama, pošto je ovo razvijen sport ne samo u regiji, nego Evropi i svijetu, i zaista možete upoznati i družiti se sa divnim ljudima koji su uspješni u svojim životima”, dodao je Zilić.

Klub djeluje u nekoliko sekcija i grupa, a u klubu postoji i ženska sekcija.

“Aeroklub Zenica je spoj iskustva i mladosti, imamo članove od 1962. i 1964. godine do djece koja su tu svega nekoliko mjeseci ili godina. Ima nas oko 40. Imamo mnogo uspješnih sportista koji su zbog raznih događaja kod nas otišli na razne strane svijeta”, zaključio je Zilić i pojasnio kako se brojni članovi koji su potekli iz ovog kluba takmiče na svjetskim prvenstvima, iako često pod zastavama drugih država.

Faik Čičak član je ovog kluba od 1964. godine. Član je postao zahvaljujući prijatelju koji je bio u kluba od ranije. Te godine kada se učlanio, ispričao je Čičak, desila se nesreća u kojoj je jedan padobranac ovog kluba poginuo prilikom skoka iz aviona te atmosfera nije bila najbolja. Ipak, članovi su nastavili dalje i klub je nastavio sa uspješnim radom.

“Aviomodelarstvom se bavim od 1964. godine i dug je to period. Kada pogledam iz ove perspektive, puno toga se mijenjalo u klubu. U klubu smo imali kako za koje vrijeme popularne modele, nekada su to bili modeli vezani čeličnom žicom. Imali smo i poligon na Kamberovića polju za puštanje tih modela vezanih žicom, kod kojih bi se prilikom lansiranja upalio mali sus motor od 2,5, 3,5 ili 5 kubika. Nije bilo elektromotora kao sada. Imali smo i sekcije motornih pilota i jedriličara, bili su centri za obuku u Banja Luci i Sarajevu, a imali smo i mali sportski aerodrom u Novom Travniku. Imali smo avione i hangare. To je prošlost koje više nema. Aeroklub je bio popularan i cijenjen u gradu”, rekao je Čičak.

Čičak se najviše zadržao na modelima slobodnoletećih jedrilica.

“Kada sam se počeo baviti, ti modeli su bili primitivni, prosti modeli sa krilima i trupom od drveta, jedan savijeni ekser kojim bi se model startao. Sada taj isti model ima GPS, kompjuter i najmanje tri servo motora. U to vrijeme je bilo tako i što svojom rukom bolje napraviš profil, ispoliraš ga. To je bolji model. Naša takmičenja su vrlo zanimljiva, posebno slobodni let. Takmičimo se tako što hvatamo termičke stubove, to je pojava u kojoj se zrak grije od sunčeve svjetlosti i stvaraju se ti termički stubovi. Ptice to jako dobro znaju, kada pogledate jastrebove ili orlove kako kruže na nebu. Ti stubovi su toliko jaki da sam jedne prilike letio sa jedrilicom i tačno osjetite kako to nosi. Mi dođemo na teren ujutro, trebamo da nađemo taj termički stub, i model osjeti taj zrak, ako model krene padati mijenjamo lokaciju i tražimo termički stub, što se mora ponoviti pet puta u toku takmičenja. Ako smo našli stub, dobijate maksimalni broj bodova, model leti dobro, a ako ne, on ‘iscuri’ i pada prije tri minute, i to je suština tog takmičenja”, objasnio je Čičak.

Faik Čičak

U prostorijama kluba, koje nisu velike, stariji članovi kluba rade sa najmlađim članovima u nekoliko grupa, gdje rade na izradi modela, obradi materijala te tehnikama puštanja modela na takmičenjima.