Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"osumnjičena za ubistvo"

Aktivisti za prava životinja traže hitno oslobađanje ženke medvjeda

FOTO: Pixsell

Prvi testovi identifikovali su JJ4, koja je prethodno napala dva planinara 2020. godine, kao ubicu

Aktivisti za prava životinja pozivaju na hitno oslobađanje ženke medvjeda uhvaćene pod sumnjom da je ubila džogera u sjevernoj Italiji nakon što su tvrdili da su testovi pokazali da je krivac mužijak, javlja Guardian.

Sedamnaestogodišnja mečka, identifikovana kao JJ4, osumnjičena je da je ubila Andreu Papija, 26, koji je 5. aprila nastradao dok je džogirao planinskom stazom u blizini svog sela Caldes u Trentinu.

JJ4, koja se smatra “problematičnom” životinjom, je brzo uhvaćena i odvedena u ograđeni prostor za životinje dok sud odlučuje o njenoj sudbini.

Dok Maurizio Fugatti, predsjednik pokrajine Trentino, želi da se životinja ubije, aktivisti pozivaju na njeno oslobađanje.

Udruženje za zaštitu životinja Leal saopćilo je da je regionalnom upravnom sudu, koji će svoju odluku objaviti 11. maja, predstavilo dva forenzička izvještaja koji dokazuju da je JJ4, koja je odvojena od svojih mladunaca, nije kriva i da treba biti oslobođena.

Kako prenosi Guardian, prema DNK testovima, tragovi zuba pronađeni na Papijevom tijelu bili su kompatibilni sa odraslim mužjakom medvjeda, a ne sa JJ4.

Udruženje je objasnilo da za veterinarsku nauku zubi životinja “imaju istu vrijednost kao ljudski otisci prstiju”, te stoga nauka “poriče laži koje je izgovorio Fugatti”.

U izvještajima je također utvrđeno da je priroda napada bila “dugotrajan pokušaj medvjeda da udalji i odvrati žrtvu”, a ne “namjerni ili predatorski napad”.

Policija vjeruje da je Papi, koji je zadobio povrede vrata, ruku i grudnog koša, pokušao da se izbori sa medvjedom nakon što je na licu mjesta pronađena krvava grana.

Prvi testovi identifikovali su JJ4, koja je prethodno napala dva planinara 2020. godine, kao ubicu.