izraelska obala

Amaterski ronilac pronašao krstaški mač star 900 godina

Izrael_krstaski_mac

Ronilac Shlomi Katzin pronašao je mač s oštricom dugom jedan metar i predao ga vlastima, prenosi BBC

Amaterski ronilac pronašao je mač u moru na sjevernoj obali Izraela za koji se vjeruje da je pripadao vitezu krstašu koji je boravio na tom području prije otprilike 900 godina.

Ronilac Shlomi Katzin pronašao je mač s oštricom dugom jedan metar i predao ga vlastima, prenosi BBC.

Vjeruje se da je mač, koji je u potpunosti prekriven morskim organizmima, izronio iz vode nakon pomicanja pijeska.

Izraelska uprava za antikvitete (IAA) rekla je da će nakon čišćenja i analize mač biti izložen za javnost.

– Mač, koji je sačuvan u savršenom stanju, lijep je i rijedak nalaz i očito je pripadao vitezu krstašu. Uzbudljivo je susresti se s takvim predmetom takve vrijednosti. Vraća nas 900 godina unatrag u jedno drugo doba, s vitezovima, oklopima i mačevima – rekao je inspektor Jedinice za sprečavanje pljački Nir Distelfeld.

Kobi Sharvit, koji vodi Jedinicu za pomorsku arheologiju uprave za antikvitete rekao je da je obala Karmela, gdje je mač i pronađen, pružala sklonište za brodove tokom oluja kroz vjekove pomorske aktivnosti duž obale.

– Specifični uslovi privlačili su trgovačke brodove stotinama godina, ostavljajući iza sebe brojne arheološke artefakte – rekao je Sharvit.

Vitezovi su se borili u nizu vjerskih ratova poznatih kao Krstaški ratovi, koje je Rimokatolička crkva pokrenula u srednjem vijeku.

Najšire poznati krstaški ratovi bili su pohodi u istočnom Mediteranu s ciljem vraćanja Svete zemlje u ruke Crkve od muslimanskih vladara.