Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Andrićeva tetka” hit pivo u Srebrenici

pivo2

“Andrićeva tetka” nije hit knjiga na policama knjižara ili još jedan u nizu kritičkih osvrta na djela bh.  nobelovaca nego – hit pivo kojim nazdravljaju Srebreničani.

Njihov sugrađanin Davorin Sekulić, imao je želju da pokrene sopstvenu pivaru i bavi se proizvodnjom piva. Kada je uspeo u naumu, dosjetio se i orginalnog naziva. Iskoristio je jednu zanimljivu istorijsku činjenicu o Andriću, prenosi ATV.

– Tetka Ive Andrića živjela je u Srebrenici i da je Ivo Andrić dolazio kod nje na raspustu i provodio vrijeme u Srebrenici. I tako jedno, barem se tako kaže, da je iz matematike nešto zglajzao u školi i da ga je majka poslala kod tetke u Srebrenicu i da je tu ljeto proveo kod tetke i da je tu prvu svoju pripovjetku “Put Alije Đerzeleza” napisao baš u Srebrenici, kaže Davorin.

Osam kvadrata, 15.000 maraka kredita i nekoliko mjeseci izučavanja pivarskog zanata bili su potrebni da nastane prva srebrenička pivara. Osim “Andrićeve tetke”, Davorin je sugrađanima ponudio i drugo, tamno pivo “Perkman” koje je naziv dobilo po mitskom patuljku iz rudnika.

– To je kao iz njemačke mitologije, taj patuljak. Zapravo da je u našim rudokopima, pogotovo u rudniku Sase, i rudnim oknima koja su napuštena uz banju Guber, kao da je tu bio taj veseli patuljak, priča Davorin.

Pivo sa etiketom na kojoj tetka nobelovca čita knjigu ili sa koje se smiješi veseli patuljak, atrakcija su za koju se Srebreničani nadaju da će privući putnike namjernike na osvježenje i druženje.

https://www.youtube.com/watch?v=KPti_egr4Ow