Balkanske žene ubice: Rjeđe ubijaju, ali su monstruoznije

zatvor copy

Osumnjičena Biljana Jeftić iz sela Stejanovci kod Rume tereti se da je prošlog utorka flašom i panjem udarila Jaroslavu Dugošiju Dobrenov u njenoj kući u Novom Sadu. Na kraju je Biljana zaklala svoju žrtvu parčićima stakla. Iako se kao jedan od motiva pominje koristoljublje, osumnjičena poslije zločina nije uzela žrtvin novčanik. Pred tužiocem je priznala zločin rekavši da je sa Jaroslavom ušla u kuću, ali da joj je zatim nešto „kliknulo u glavi“.

– I žene, kao i muškarci, ubijaju iz koristoljublja, osvete… A kao i pripadnici jačeg spola, koriste ono što im je pri ruci od oruđa i oružja da usmrte žrtvu – pištolje, noževe, letve, motke, flaše – kažu u MUP-u Srbije.

biljana jeftic

Biljana Jeftić

Na meti pripadnica nježnijeg spola najčešće su njihovi partneri, pa se ubistvo koje počini žena često opisuje kao „ubila muža na spavanju poslije 20 godina maltretiranja“.

– Žene ubijaju mnogo rjeđe od muškaraca, ali su za neke najmonstruoznije zločine, klasičan kriminal, na ovim prostorima upravo osumnjičene pripadnice nježnijeg spola.

One koriste i to što žrtva rijetko očekuje da će da je napasti žena – napominju u MUP-u.

Beogradski Blic je izdvojio nekoliko poznatih slućajeva ubistva koje su počinile žene.

Monstruozna genijalka

Beograđanka Dušanka Petrović, pravnica po struci, sa koeficijentom inteligencije genija, među najsvirepijim ubicama je na području Balkana. Zbog stana je ubila svog supruga, pilota u penziji, a zatim je hicem u glavu ubila brata, čije je tijelo zapalila. Ubila ga je zbog stana u Beogradu koji im je majka ostavila.

Prva osuđena na maksimalnu kaznu

olivera-krsmanic-1381007912-376671

Olivera Krsmanić

Olivera Krsmanić iz Prnjavora kod Šapca ubila je prije 11 godina beogradskog taksistu Nezira Šišića, koji ju je odvezao do tražene lokacije.

Umjesto da mu plati 597 dinara, izvadila je pištolj i pucala mu u potiljak.

Sjela je na prednje sjedište, a tijelo taksiste nogama izgurala iz automobila.

Bila je prva žena koja je u Srbiji osuđena na maksimalnu kaznu – 40 godina zatvora.

Međutim, naknadno joj je Apelacioni sud kaznu smanjio na 15 godina zatvora.

Ubistvo i bijeg u Bosnu

magdalena_balac

Magdalena Balać

Na jednu od najvećih kazni u Srbiji, 35 godina zatvora, osuđena je Magdalena Balać, državljanka Bosne i Hercegovine, koja je 2005. u Aleksincu ubila Bratislava Manojlovića (42) i njegovu suprugu Goricu Stanković (40).

Hladnokrvno je ušla u njihov dom, pucala je i ubila Manojlovića, a njegovoj supruzi nanijela smrtonosne povrede.

Zločin je izvršila iz koristoljublja i pobjegla u Bosnu. Po potjernici Srbije bila je uhapšena u Šamcu, ali je puštena kada je utvrđeno da je državljanka BiH, jer pravosuđe ove zemlje ne izručuje svoje građane.

Gušenje jastukom

I Gordana J., vlasnica Agencije za nekretnine sa Banovog brda, ubila je svoju klijenticu Nadu Kajganić (75) 2013. godine, također iz koristoljublja. Žrtvu je ugušila jastukom, a poslije zločina je ukrala 60.000 eura, koje je starica čuvala od prodatog stana.

Mala razlika između muških i ženskih ubica

Psiholog Nebojša Jovanović je saglasan da nema mnogo razlike između ubistva koje počine žene i onih koje počine muškarci.

– Žene izgledaju bezopasnije, pa su žrtvi manje sumnjive. Često igraju na faktor iznenađenja i biraju žrtve koje su slabije od njih. Ili koriste momenat nepažnje da udare na žrtvu. Sve te ubice imaju poremećaj ličnosti i nemaju osjećaj empatije, brige za druge – navodi psiholog Jovanović.