Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Beton koji upija vodu je izum koji nas može spasiti od poplava

28/09/2015

Poplave su prošle godine doslovce poharale jugoistočnu Europu, a među pogođenim državama bila je i BiH.

Voda je odnosila kuće, ali i ljudske živote, a najgore je što niko ne može garantirati da takve scene nećemo gledati i u budućnosti.

Ceste, parkirališta i javne garaže s ovim betonom mogle bi biti potpuno sigurne i prohodne čak i za vrijeme velikih kiša

Ali, izum firme Tarmac ipak daje tračak nade u neko bolje rješenje.

Njihova uzdanica nosi naziv Topmix Permeable, a riječ je o poroznom betonu koji može upiti više od 3300 litara vode u minuti.

Takav beton, gdje god se postavi, može spriječiti poplave, a prvotna namjena mu je spasiti urbana područja od vodenih bujica.

Ceste, parkirališta i javne garaže s ovim betonom mogle bi biti potpuno sigurne i prohodne čak i za vrijeme velikih kiša.

Sistem funkcionira tako da kroz porozni sloj betona propušta velike količine vode u sloj kamenja i šljunka kroz kojih padavine odlaze izravno u podzemne vode.

Beton ima mogućnost i pohraniti određene količine padavina.

Zanimljivost ovog betona je i što je za vrijeme vrućih dana hladniji od običnog, a njegova slabost što bi mogao biti problematičan u krajevima gdje prevladavaju niže temperature jer bi ga vrlo hladna voda mogla oštetiti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.