Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

koteks u splitu

Bio je prvi shopping mall u Jugoslaviji, na otvaranje je došlo 100.000 ljudi, a danas je ruševina

1

I dok većina Splićana i Dalmatinaca veliki šoping posljednjih godina obavlja u novim šoping mekama, sagrađenim na rubnim dijelovima grada, za Koteks skoro niko ne mari

Kad je otvoren početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, Prodajni centar Koteks u Splitu bio je prvi pravi shopping mall u Jugoslaviji. Izvještavajući sa svečanog otvaranja, novinarka Slobodne Dalmacije Snježana Gazde je zabilježila da je tog 8. marta (na Dan žena, nije ni to bilo slučajno!) 1981. godine, praktički cijeli Split s okolicom pohrlio vidjeti to čudo od prodajnog centra, piše Slobodna Dalmacija.

Frapantan je podatak da je PC Koteks u prva dva dana poslovanja posjetilo 100 hiljada ljudi!

Dvije godine prije, 1979. godine, za potrebe Mediteranskih igara, bila je u tom istom kompleksu na Gripama otvorena i sportska dvorana, tako da tadašnja popularna krilatica “Svi putevi vode u Koteks” nije bila puka marketinška izmišljotina nego živa istina.

Da, osamdesete su bile godine… Išlo se na Gripe, što zbog slavne “Jugoplastike”, što zbog dobrog šopinga, a hroničari su zabilježili da je 1985. baš na Gripama tada megapopularni “Dire Straits” održao svoj prvi koncert u sklopu svjetske turneje.

Nažalost, slavni dani Koteksa nisu dugo potrajali. Najprije je došla velika ekonomska kriza, potom rat, pa privatizacija… Godine 1996. Miroslav Kutle postaje vlasnik tamošnjeg prodajnog centra, a deset godina nakon toga podignuta je optužnica zbog privatizacije, ali niko od krupnijih aktera nije osuđen.

A onda je 2010. vlasnik PC-a Koteks postao Željko Kerum.

Danas, 40 godina poslije, Koteks više nije ni sjena onoga što je bio. Iako smješten na savršenoj lokaciji, praktički u centru Splita, cijeli kompleks je zapušten, neuredan, pun smeća, izuzetno loše održavan, mjestimično i nagrđen intervencijama, poput kičaste željezne ograde montirane prije nekoliko godina uz stepenište novoga hostela pored robne kuće…

Stepenice, a ima ih jako puno jer je Koteks na brežuljku, su u očajnom stanju; toliko su uništene da već predstavljaju opasnost za prolaznike. Iako u okviru centra ima nekoliko dobro posjećenih i oku ugodnih ugostiteljskih objekata i trgovina, teško se oteti dojmu da je sve nekako nabacano, bez puno reda i smisla.

I dok većina Splićana i Dalmatinaca veliki šoping posljednjih godina obavlja u novim šoping mekama, sagrađenim na rubnim dijelovima grada, za Koteks skoro niko ne mari.

Kažemo skoro, jer postoji grupica stručnjaka, mahom urbanista i arhitekata okupljenih u zagrebačkoj Udruzi za suvremene umjetničke prakse “Slobodne veze”, koja je prije nekoliko godina kroz svoj projekt “Motel Trogir” pokušala spriječiti daljnje propadanje tog vrijednog (post)modernističkog zdanja.

Na čelu te udruge je Trogiranka Nataša Bodrožić, a uz nju najistureniji članovi tima su još Saša Šimpraga i Lidija Butković Mićin. U veljači 2016. godine uputili su pismo Konzervatorskom odjelu u Splitu, kojem su predložili da se kompleks na Gripama zaštiti kao jedno od ponajboljih arhitektonsko-urbanističkih ostvarenja modernog Splita.

Već tada su prikupili značajnu listu potpisnika, prvenstveno arhitekata i kulturnih radnika i Splićana, koji su spremno podržali inicijativu.

U njihovoj knjizi “Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji” Koteks je odlično obrađen i puno je argumenata za uvrštavanje u taj registar.

Knjigu su još u junu poslali i na adresu Radoslava Bužančića, šefa Konzervatorskog odjela u Splitu, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor.

– Naime, kao jedan od razloga zašto se Koteks Gripe još ne može razmotriti za neki vid zaštite, navedeno je nepostojanje naučnih argumenata obrade kompleksa.

Dakle, to nam je odgovoreno 2016. Zato smo mi i odlučili izdati knjigu, kako bismo im pomogli i osigurali argumente, no, nažalost, nismo dobili odgovor… Možda je vrijeme da ih još jednom podsjetimo da će Koteks sasvim propasti, ako se bude još dugo čekalo – govori Nataša Bodrožić.

Činjenica da je kompleks izgrađen prije manje od četrdeset godina te njegova relativna uščuvanost, činili su se dobrim razlogom da se o modernoj arhitekturi – u ovom slučaju i splitskom landmarku, počne misliti na vrijeme, kako ne bi izgubio spomenička svojstva preinakama ili doživio sudbinu nekih nepovratno izgubljenih vrijednih modernističkih građevina, procijenili su članovi “Slobodnih veza”.

Na akciju ih je potaknula i činjenica da je još 2010. godine s najviših gradskih pozicija, odnosno tadašnji splitski gradonačelnik Željko Kerum, čiji je nećak Igor Sapunar u međuvremenu postao vlasnik dobrog dijela objekata u sklopu Koteksa, izjavljivao da bi se Koteks trebao srušiti jer je star i ružan.

Tome se, međutim, javno usprotivio tada još živući arhitekt Slaven Rožić, autor Koteksa. Zapravo, ovaj kompleks na Gripama je bio suradnički projekt sarajevskog profesora Živorada Jankovića, tada već afirmiranog arhitekta u osmišljavanju složenih arhitektonsko-urbanističkih sustava za sportsku, kulturnu i trgovačku namjenu, i njegova učenika, mlađeg splitskog arhitekta, sarajevskog studenta Slavena Rožića.

Rožić je 2015. preminuo pa je prava sreća što je nekim njegovim kolegama danas stalo da se njegovo djelo sačuva od propasti.

Srećom, dijelovi kompleksa, naročito oni sa sportskom namjenom (poput velike i male dvorane) nisu u privatnom vlasništvu, nego u vlasništvu Grada, odnosno Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima, pa su u nešto boljem stanju.

Prema javno dostupnim podacima, vlasništvo nad objektima u sklopu ovog kompleksa na Gripama je podijeljeno između firme Koteks (čiji je direktor Kerumov nećak Sapunar), Grada Splita, a manji dio se vodi kao posjed Sinjanke Mile Putnik i tvrtke Kesten, piše Slobodna Dalmacija.