Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija

Bio učesnik i kubanske raketne krize: Umro Dmitrij Jazov, posljednji maršal SSSR-a

Dmitrij Jazov

Tokom konfrontacije između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza u oktobru 1962. poznate kao kubanska raketna kriza, on je bio nadležan za slanje motorizovane regimente na Kubu

Bivši ministar odbrane i posljednji maršal Sovjetskog saveza, Dmitrij Jazov, preminuo je u 95 godini „nakon duge i teške bolesti“, saopćilo je u utorak rusko ministarstvo odbrane.

Emiter programa Zvezda, koji je u nadležnosti ministarstva odbrane, navodi da je Jazov dobio čin poručnika i imenovan je za zapovjednika malog voda godine 1942.

Tokom konfrontacije između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza u oktobru 1962. poznate kao kubanska raketna kriza, on je bio nadležan za slanje motorizovane regimente na Kubu.

Nakon povratka u Sovjetski Savez, on je zapovijedao dalekoistočnom vojnom oblašću. Jazov je od 1987. do 1991. godine obavljao dužnost ministra odbrane Sovjetskog Saveza.

Jazov je posljednji vojni zapovjednik kome je dodijeljen najviši čin maršala u Sovjetsko Savezu.

Početkom februara je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodijelio Jazovu „Orden zasluga za otadžbinu“ i jubilarnu medalju „75-godišnjice pobjede u Velikom patriotskom ratu 1941-1945”, prenosi Xinhua.