Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bizaran trend: Zbog savršenog selfieja sve češće idu “pod nož”

selfie234

Svijetom se širi novi zabrinjavajući trend. Naime, sve je veći broj onih koji su, nezadovoljni svojim selfiejima, spremni ići pod nož, a najčešće pritom “strada” podbradak.

Fenomen koji su stručnjaci već nazvali “digitalnom dismorfijom” podrazumijeva rastuće nezadovoljstvo pojedinca vlastitim izgledom, nakon opsesivnog fotografiranja samih sebe. Budući da selfiji zbog udaljenosti objektiva od tijela ili glave obično više ili manje iskrivljuju realnu sliku, samo u Velikoj Britaniji broj onih koji su poželjeli “popraviti” podbradak i crte lica porastao je za 16 posto u posljednjih godinu dana, a očekuje se da će i dalje rasti.

“Instagram, Twitter i YouTube su platforme koje su imale ogroman utjecaj na promociju selfieja. Pritisak na korisnike raste, mnogi se podsvjesno boje kritika vezanih za objavu vlastitih fotografija”, rekla je dr. Preema Vig, dok dr. John Grossman, plastični hirurg iz Denvera, tvrdi da ovih dana odjednom svi misle da imaju “dvostruki podbradak” i očajnički ga žele odstraniti.

Osim klasičnog hirurškog zahvata, pacijenti se zbog selfieja sve češće odlučuju i za druge tretmane koje bi im treble omogućiti izražajnije crte lica, a Grossman kaže da takvih zahvata sedmično obavi “na desetke”.