Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cijepao drva

Bjeloruski diktator zabrinut za Evropu

New Project (57)

Kancelar Scholz je prije nekoliko dana, nakon telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom, poručio kako je Njemačka već osigurala prelazak na druge izvore za predstojeću zimu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je danas na svom službenom kanalu na Telegramu snimku na kojoj se ruga Evropi zbog problema s nestašicom plina.

Lukašenko na snimci cijepa drva u dvorištu svoje vikendice, u društvu biznismena Sergeja Teterina.

“Hajde, prijatelju! Spriječimo da Evropa umre od hladnoće. Pomozimo našoj braći. Možda će nam oni jednog dana zauzvrat pružiti ruku”, kaže Lukašenko.

Bjeloruski diktator rekao je i da Evropa nije u poziciji birati hoće li se grijati na brezu ili smreku.

“Ugrijati se jedino je što se stvarno računa.”

Kasnije u videu Lukašenko kaže da bi želio pomoći da drva dobiju obična evropska kućanstva.

“Trebamo razmisliti kako drvo za ogrjev učiniti dostupnim tamošnjim seljačkim i radničkim porodicama, a ne velikim poslovnim tajkunima”, rekao je.

“Također, ključno je osigurati da poljski predsjednik Andrzej Duda i premijer Mateusz Morawiecki budu na toplom. Oni su naše komšije, zar ne? Možda će se opametiti”, rekao je Lukašenko.

Podsjećamo, nakon brutalne agresije na Ukrajinu, Zapad je nametnuo žestok sankcije Rusiji, nakon čega su Rusi pokušali ucjenama plinom da te sankcije olabave. No, kako sada stvri stoje, ucjena nije prošla. Najveći korisnik ruskog plina u Evropi, Njemačka, dolučila je potpuno postati nezavisna od ruskog energenta.

Kancelar Scholz je prije nekoliko dana, nakon telefonskog razgovora s Vladimirom Putinom, poručio kako je Njemačka već osigurala prelazak na druge izvore za predstojeću zimu. Pri tome, Scholz je Putinu poručio kako se rat u Ukrajini može okončati samo povlačenjem ruskih okupacionih snaga sa teritorija Ukrajine, i da sev dok se to ne desi neće biti diplomatskpog rješenja krize.