Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjeverna karolina

Braća dobila 75 miliona dolara, nevini u zatvoru proveli 30 godina

henry-mccollum-leon-brown-twitter-black-enterprise

Osmočlana porota odlučila je u petak kako će svaki od njih primiti 31 milion dolara, milion za svaku godinu provedenu u zatvoru, a dobili su još 13 milion dolara dodatne odštete

Porota u Sjevernoj Karolini odlučila je isplatiti odštetu od 75 miliona dolara dvojici mentalno bolesne polubraće, Henryju McCollumu i Leonu Brownu, koji su decenijama nevini proveli iza rešetaka nakon što su 1983. godine pogrešno optuženi za silovanje i ubistvo 11-godišnjakinje.

Osmočlana porota odlučila je u petak kako će svaki od njih primiti 31 milion dolara, milion za svaku godinu provedenu u zatvoru, a dobili su još 13 milion dolara dodatne odštete.

– Nanesena im je mučna nepravda i porota je učinila jedino ono što zakon omogućuje kako bi se nepravda ispravila nakon toliko godina – kazao je njihov odvjetnik, Elliot Abrams.

McCollum i Brown podigli su tužbu protiv policije 2015. tvrdeći kako su im građanska prava narušena tokom ispitivanja što je dovelo do optužnice i njihovog zatvaranja.

Dvojac je pušten iz zatvora 2014. nakon što je DNK dokaz ukazao kako je djevojčicu ubio drugi muškarac.

Obojica su bili tinejdžeri kad su optuženi za gnusan zločin u Red Springsu.​

Dvokati su tvrdili kako su njih dvojica bili preplašeni tinejdžeri nižeg kvocijenta inteligencije kada ih je policija ispitivala te su bili prisiljeni priznati zločin. McCollumu je tada bilo 19, Brownu 15 godina, a osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

McCollum je u zatvoru proveo 31 godinu i postao najduže služeći zatvorenik u Sjevernoj Karolini, a Brownu – za kojeg su mediji pisali kako mu se psihičko zdravlje pogoršalo zbog boravka u zatvoru te kako sada zahtijeva cjelodnevnu skrb – je kazna tek kasnije promijenjena u doživotnu.

– Napokon sam dobio svoju slobodu – kazao je McCollum kad je pušten iz zatvora, pa dodao: – Puno nevinih ljudi se još uvijek nalazi u zatvoru. A ne zaslužuju biti ondje – zaključio je.