Taj ludi svijet

Britanski par klonirao svog mrtvog psa

23/12/2015

Laura Jacques i Richard Remde, par iz Britanije, trenutno očekuju dolazak dva šteneta, nakon što su svog mrtvog ljubimca podvrgli postupku kloniranja.

Laura i njen partner Richard iz Jorkšira su prve osobe u Velikoj Britaniji koje su iskoristile usluge Soam biotehničke istraživačke fondacije koja nudi uslugu kloniranja pasa za 100.000 dolara po štenetu.

Ljubimac ovog para, bokser Dilan, uginuo je u junu, a Laura ga je doživljavala kao svoje dijete.

Soam, vodeća laboratorija u svijetu za kloniranje, proizvela je više od 700 pasa za komercijalne mušterije.

Tehnika kloniranja podrazumeva implantaciju DNK u ćeliju psa kojoj je uklonjeno jezgro. Ćelija se potom stimuliše elektrošokovima koji izazivaju diobu, a potom se ta ćelija implantira u ženskog surogat psa.

Dva štenaca koja treba da dođu na svijet u narednih nekoliko dana, imaće identičnu DNK kao i Dilan i vjerovatno će fizički ličati na njega i imati neke njegove osobine.

Laura je čula za kloniranje pasa u jednoj dokumentarnoj emisiji u kojoj se se vlasnici pasa takmičili kako bi kao nagradu mogli da dobiju besplatno kloniranje svojih ljubimaca.

David Kim, naučnik Soam laboratorije, izjavio je da je rođenje štenaca veoma uzbudljivo za sve članove ove fondacije jer su uzorci neophodni za kloniranje uzeti od Dilana čak 12 dana nakon njegove smrti.

“Ovo je prvi slučaj da samo uzeli ćelije od psa koji je već neko vreme mrtav”, izjavio je David.

Trenutno ne postoje propisi o kloniranju kućnih ljubimaca dok je kloniranje ljudskih bića protivzakonito.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.