Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Budućoj supruzi tri godine pravi sanduk od 850 hiljada dijelova (FOTO)

27/07/2015

Stolar Mustafa Oz, iz Tokata, grada u centralnoj Turskoj, svojoj budućoj supruzi već tri godine bez upotrebe eksera izrađuje poklon-sanduk koji se sastoji od 850 hiljada drvenih dijelova.

Na sanduku će biti ugrađeni i motivi koji predstavljaju životni vijek žene od njenog rođenja do smrti.

Oz, kao treća generacija u svojoj porodici koja se bavi stolarstvom, koristi drvo oraha i topole kao osnovne materijale izrade. Na poklopcu se nalazi reljefni oblik Turske, prlikom čije izrade nije koristio niti jedan jedini ekser.

“Kada radite s drvetom, rad ne možete odmah završiti. Drvo je vrsta materijala koja mora ‘odstajati’ između osam mjeseci i godinu dana”, pojasnio je Oz.

Njegovi motivi uglavnom imaju dublje značenje. Tako se na primjer mogu vidjeti i udaja žene, njena trudnoća, vrijeme kad dijete drži u krilu, njeno starenje i na kraju smrt.

“Svaka figura ima svoje značenje. Kada i nakon dugo vremena ljudi pogledaju djelo, trebaju shvatiti šta je umjetnik htio da pokaže. Iz tog razloga vjerujem da će i moj rad biti cijenjen. Ovaj sanduk radim za svoju buduću suprugu. Ona voli umjetnost, tako da će i njega jednog dana ostaviti budućim generacijama”, kazao je Oz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.