Taj ludi svijet

preventivne mjere

Danska zbog koronavirusa ubit će milion nerčeva

02/10/2020

Vlada je zabrinuta zbog prijenosa virusa s te životinje na čovjeka nakon dva takva slučaja u Nizozemskoj početkom ove godine

Danska vlada je saopćila da planira ubiti do milionnerčeva, srodnika vidre i kune koji se na farmama uzgajaju zbog krzna, kako bi spriječila daljnje širenje koronavirusa.

Vlada je zabrinuta zbog prijenosa virusa s te životinje na čovjeka nakon dva takva slučaja u Nizozemskoj početkom ove godine.

Odstrel će obuhvatiti 41 farmu krzna u zapadnoj Danskoj, gdje je virus otkriven među životinjama, kao i 21 farmu krzna na kojima se sumnjalo na zarazu.

“Moj glavni fokus je osigurati da farme nerčeva na sjevernom Jutlandu ne postanu rizik od zaraze za ljude pa ih je stoga vlada odlučila uništiti”, rekao je ministar za hranu i ribarstvo Mogens Jensen.

Potez je bio potreban unatoč nizu preventivnih mjera, rekla je vlada. Razgovaralo se o naknadi pogođenim uzgajivačima, prenosi Dpa.

Tage Pedersen, šef danskog udruženja uzgajivača minova, prihvatio je vladinu odluku, rekavši da “zdravlje ljudi mora biti prioritet”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.