Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dao bogatstvo za jaknu i čarape Adolfa Hitlera

adolf-hitler

Misteriozni kupac, koji je samo saopštio da je Argentinac, kupio je proteklog vikenda za 600.000 eura odjeću i lične predmete nacista na kontroverznoj aukcijskoj prodaji u Minhenu, među kojima je i jakna nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Kupac je, između ostalog, dao 275.000 eura za Hitlerovu jaknu, 3.000 eura za djelimično propalu potkošulju Hermanna Goeringa, kao i za Hitlerove čarape procijenjene na 18.000 eura, piše njemački tabloid Bild.

Bild je prenio da su kupci na aukciji bili mladi parovi, stariji ljudi, kao i muškarci sa obrijanim glavama i tetovažama.

Kupac je samo kratko rekao da će kupljeni rekviziti biti muzejski eksponati, ne navodeći druge detalje.

Centralni savet Jevreja u Njemačkoj prošle sedmice izrazio je ogorčenje najavljenom aukcijskom prodajom, ocijenivši je kao “skandaloznu i gnusnu”.

Prodata odjeća bila je u posjedu nekadašnjeg ljekara američke vojske Johna Latimera, koji je bio zadužen za zdravstvenu njegu optuženih nacista tokom Nirnbeškog procesa.

Aukcijska kuća “Hermann Historica”, koja svoje kataloge deli samo kupcima, zabranila je novinarima pristup prodaji, navodeći da ne želi da “remeti socijalni mir i povrijedi osjećanja”, uz ocjenu da je “potpuno svjesna istorije Nemačke od 1933. do 1945. godine”.

Bild je naveo da je novinar lista uspio da se umiješa među kupce.