Taj ludi svijet

egipat

Djevojčica (12) umrla zbog drevnog običaja: Iskrvarila nasmrt nakon obrezivanja

01/02/2020

U istraživanju koje je sprovela egipatska vlada 2015. godine, otkriveno je da je 87 posto žena između 15 i 49 godina bilo osakaćeno

Dvanaestogodišnja djevojčica u Egiptu je preminula je nakon sakaćenje genitalija, a roditelji i ljekar koji je izvršio zahvat su uhapšeni.

Smrt djevojčice bila je povod da egipatski javni tužilac naloži hapšenje njenih roditelja i ljekara koji je izvršio zahvat, poznat i kao žensko obrezivanje, saopćeno je iz kabineta javnog tužioca.

Zakon, koji je usvojen 2008. godine, zabranjuje sakaćenje ženskih genitalija.

U istraživanju koje je sprovela egipatska vlada 2015. godine, otkriveno je da je 87 posto žena između 15 i 49 godina bilo osakaćeno.

Egipatski parlament je 2016. godine usvojio amandmane na zakon, čime je obrezivanje, koje je dotad bilo prekršaj, postalo krivično djelo, koje se kažnjava strožim presudama i kaznama.

Međutim, borci za prava žena smatraju da i dalje postoje rupe u zakonu. Naime, krivični zakon kažnjava sakaćenje ženskih genitalija samo u slučajevima kada ne postoji medicinsko opravdanje.

Od sredine devedesetih godina 20. vijeka, Egipat se suočava sa širenjem broja slučajeva obrezivanja žena, vijekovima starim običajem, za koji se pogrešno vjerovalo da kontrolira žensku seksualnost.

Slučajevi u kojima su djevojčice iskrvarile na smrt zbog ovih nezakonitih zahvata posljednjih godina su tema na naslovnicama egipatskih medija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.