Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Argentina

Drvo “El Alenen Abuelo” je staro oko 2.600 godina i jedno je od najstarijih na svijetu

argentina drvo – anadolija (1)

“Djed ariš”, poznat i kao “hiljadugodišnji ariš”, je u opasnosti od izumiranja

Ariš po imenu “El Alenen Abuelo”, jedno od najstarijih stabala na svijetu, koji se nalazi u Nacionalnom parku Los Alenens u Argentini, staro je 26 stoljeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nacionalni park, latinskog naziva “Fitzroya cupressoides”, sa stablima ariša starim preko 2.600 godina, nalazi se u blizini grada Esquel u provinciji Chubut na jugu zemlje, oko 1.500 kilometara od glavnog grada Buenos Airesa.

“Djed ariš”, poznat i kao “hiljadugodišnji ariš”, je u opasnosti od izumiranja.

Drvo “El Alenen Abuelo” staro više od 2.600 godina, porijeklom iz Argentine i Čilea, ističe se kao drvo koje raste s prosječnim godišnjim prečnikom od 0,6 do 1,6 milimetara i nalazi se na područjima s obilnim padavinama i vlažnošću.

Alicia Elicabe, koja radi kao turistički vodič u Nacionalnom parku Los Alenens, rekla je da je nacionalni park uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a 2017. godine.

“Ovaj nacionalni park je osnovan da zaštiti ariš (Alenen). Primjerak koji vidite ovdje je star 2.600 godina, još uvijek je zelen, živ i raste. U ovom parku postoje različita stabla ariša”, kazala je Elicabe.

Poznato je da je najstarije drvo na svijetu bor “Pinus longaeva”, koji je star više od 5.000 godina, a nalazi se u planinskom području Kalifornije.