Držao je u ormaru: Zvečarka ujela čovjeka pred sedmogodišnjom kćerkom

zmija

Zmija otrovnica, zvečarka, ujela je čovjeka u Kupinovu, koju je nelegalno držao u kući sa još jednom otrovnicom, tarantulom i škorpijom, saznaje portal InfoNet Vojvodina.

U kući je živio sa sedmogodišnjom ćerkom. Incident se dogodio u ponedeljak, a vlasnik zmije odmah je prevezen u Klinički centar Srbije i smješten je na Klinici za infektivne bolesti.

Njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno, ali još nije poznato kakve će posljedice ujed zvečarke ostaviti na njegovo zdravlje. Najviše zabrinjava činjenica što u Srbiji ne postoji protivotrov za ujed ove zmije.

Žitelj Kupinova, koji živi sa sedmogodišnjom kćerkom, držao je u dnevnoj sobi, u starom drvenom ormanu dvije zmije otrovnice, duži vremenski period. Odmah nakon incidenta, vlasnik zmija prevezen je u Klinički centar Srbije, a njegov otac odveo je sedmogodišnju unuku iz kuće kako i ona ne bi bila u opasnosti.

Ubrzo se oko kuće u kojoj je njihov komšija držao zmije otrovnice, okupilo dvadesetak mještana Kupinova, vidno zabrinuti. Odmah su obaviještena policija i veterinarska inspekcija, a nadležni su obje zmije iznijeli iz kuće.

Čojvek koji je držao zmije nadležnima nije htio da otkrije gdje je i od koga kupio zmije. Otkrio je jedino da je jedna zmija koštala oko stotinu eura.

Još nije utvrđeno o kojoj vrsti zmija otrovnica je riječ, a to bi trebalo da utvrde herpetolozi. Ono što jeste sigurno to je da nisu u pitanju zelene mambe, što je bila prva pretpostavka.

Zmije se sada nalaze u beogradskom zoološkom vrtu, bezbjedno su smještene, pod stalnim video nadzorom. Biće pronađeno trajno riješenje za njihov smještaj, jer ni u jednom zoo vrtu u Srbiji ne postoje uslovi za držanje ove vrste zmija otrovnica, prije svega ne postoji protivotrov.

“Riječ je o izuzetno rijetkim pustinjskim životinjama i gotovo je nevjerovatno kako je čovjek uspeo da ih drži u kućnim uslovima”, kaže sagovornik InfoNeta.

“Sudeći po onome što smo vidjeli, pravo je čudo da se ovako nešto i ranije nije dogodilo”, kaže izvor, koji je bio prisutan dok su nadležni uklanjali zmije, poslije incidenta.