Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijesolići

Edhem se vratio iz Švicarske, pa ga prevarili: Bego mi je prodao ofarbanog konja i još se hvali

edhem

Ispričao je i priču kako je prevaren u BiH

Edhem ili „Bajram dedo“ kako su ga nazvali, u svom selu za djecu, uskoro planira otvoriti muzej Bosanske kuće.

Edhem je u Švicarskoj proveo 38 godina nakon čega se odlučio vratiti u selo Vijesolići u Brezi. Na Edhemovom imanju žive brojne domaće životinje uključujući i četiri konja. Za Bajrame obraduje djecu tako što im dijeli paketiće jašući konja, zbog čega je dobio nadimak “Bajram dedo”.

Ističe da je zahvalan “tuđinskoj” državi na životu koji je imao tamo, ali zadovoljstvo koje ovdje u svom rodnom kraju ne može se platiti:

“Imaš vremena posjediti, kafu popiti, šetati prirodom kakve nigdje nema”.

Tvrdi da kada je u pitanju posao, da je radio aktivno ovdje kao što je na Zapadu da bi stekao isto ili mnogo više.

“Najbitnije je shvatiti svrhu života i tek tad češ imat zadovoljstvo, svrha je da su najbolji ljudi oni koji pomažu drugima. Uradio sam put da je lakše doći do grada i to će ostati iza mene kao i česma koja će koristiti ljudima”, ponosno nabraja.

Ispričao je i priču kako je prevaren u BiH.

“Uzeo sam jednog konja, a ovaj će čovjek gledati i nek ga bude sramota. On mi je konja ofarbao, prevario me. Iz Puračića jedan Bego. Ja odem gore, pitam koliko košta konj, kaže toliko i toliko para, pitam koliko je star, kaže osam godina. Ja konju otvorio usta vidim zarasli mu zubi i vidim da mu je čupao obrve i ofarbao ga. To su lopovska posla, to je toliko bezobrazno da je konja prije upregao i kandžama udarao, konj živ, ja kontam njemu pet godina…”, ispričao je Edhem.

Kroz Edhemovu priču prožima se ljubav prema domovini koju ništa ne može zamijeniti, kao što je i sam naglasio, Zapad je Zapad, Bosne nigdje nema – priča Edhem za Youtube kanal Alena Avdića.