Taj ludi svijet

uništeni grad

Eksplozija u Bejrutu napravila krater dubine 43 metra

09/08/2020

Eksploziju je izazvao požar u magacinu u luci u kojoj je godinama bila uskladištena velika isporuka amonijaka koji se koristi kao đubrivo ili kao eksploziv

Snažna eksplozija amonijaka koja je pogodila luku Bejrut i u kojoj je poginulo 158 ljudi ostavila je iza sebe krater dubine 43 metra, rekli su zvaničnici.

Eksploziju, koja se dogodila 4. augusta, a osjetila se i na Kipru, registrovali su senzori Američkog zavoda za geološka istraživanja /USGS/ kao zemljotres magnitude 3,3 stepena po Rihteru.

“Eksplozija u luci napravila je krater dubine 43 metra”, rekao je libanski zvaničnik bezbjednosti agenciji APF, pozivajući se na izjave francuskih eksperata na licu mjesta.

Francuski spasilački i policijski timovi samo su dio velikog međunarodnog kontingenta eksperata koji su došli u Liban da pomognu lokalnim vlastima nakon eksplozije.

Na licu mjesta su timovi iz Katara, Rusije i Njemačke.

Eksploziju je izazvao požar u magacinu u luci u kojoj je godinama bila uskladištena velika isporuka amonijaka koji se koristi kao đubrivo ili kao eksploziv, podsjeća AFP.

U ovoj eksploziji ranjeno je najmanje 6.000 ljudi, dok je više od 300.000 ostalo bez krova nad glavom.

Demonstranti su i danas pozvali na nove proteste u centru Bejruta nakon što je juče u sukobima sa policijom povrijeđeno više od 700 ljudi. Demonstranti su upali u više ministarstava prije nego što se umiješala vojska koja ih je istjerala.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.