Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulica Oxford u Londonu

“Evo ih, kradu! Kradu!”: Snimljeno hapšenje tri džeparošice

lopovi oxford

Inače, ulicom Oxford dnevno prođe i do milion ljudi, a prošle godine ondje je bio čak 2000 pljački

Dramatični video snimak prikazuje trenutak u kojem policajac u civilu otkriva bandu džeparošica koje su pokušale opljačkati jednu prolaznicu u poznatoj ulici Oxford u Londonu, piše Daily Mail.

Tri bugarske državljanke okružile su ženu u namjeri da joj ukradu novčanik iz torbe i to tek nekoliko trenutaka nakon što su pokušale opljačkati jednog turista.

Policajac Steve Stamp, pozvan na mjesto događaja nakon prve krađe, uspio je uhvatiti pljačkašice upravo u trenutku dok su vrebale novu žrtvu.

Na snimci se može čuti Stampov glas koji kaže: “Evo ih, kradu! Kradu!” Nakon toga približava se pljačkašicama i stavlja im lisice na ruke.

“Uvijek su tri u grupi i okruže žrtvu poput morskih pasa”, kaže Stamp.

Policajac Stamp redovno patrolira ulicom Oxford u potrazi za džeparima i ostalim lopovima.

Na snimci se može čuti kako objašnjava: ‘Prvo su krenule za onom tamo ženom, htjele su nešto ukrasti od nje. Ali ona ih je primijetila pa su se prebacile na drugu žrtvu. Jedna je pljačkašica posegnula za žrtvinom torbom i pokušala je otvoriti prije nego se ova okrenula i shvatila što se događa. No tada nas je primijetila pa smo morali hitno reagirati. I evo – tri pljačkašice manje na ulici. Posao dobro obavljen.’

Nekoliko trenutaka poslije dolaze policajci u uniformi i hapse pljačkašice.

Jedna od njih, Vasileva Yordanka, proglašena je krivom za krađu i osuđena na uslovnu kaznu te mora platiti 166 funti, plus onoliko koliko je ukrala od žrtve.

Inače, ulicom Oxford dnevno prođe i do milion ljudi, a prošle godine ondje je bio čak 2000 pljački.

Bande najčešće operišu između Marble Archa i stanice podzemne željeznice Bond Street gdje vrebaju kupce poznate robne kuće Selfridges.

Svako dijete izdaleka prate dvije ili tri odrasle osobe koje paze da u blizini nema policije ili čuvara. Mnoge žrtve im daju novac samo da ih puste na miru.

Policija kaže da lopovi i prosjaci tako godišnje mogu zaraditi i do 100.000 funti.

“Ovdje su svakoga dana. Zovemo ih ‘hugger muggers’ (u slobodnom prijevodu ‘lopovi koji grle’) jer se pojavljuju niotkuda i počnu nekoga grliti dok im ovaj ne da novac. Jako su bezobrazni”, kaže vratar Selfridgesa.

Policija kaže kao je svjesna problema te da svakodnevno zaprimaju pritužbe.

“Kako bismo smanjili ovakvu vrstu kriminala, služimo se različitim taktikama, uključujući i velik broj patrola kao i policajce u civilu. Upozoravamo sve stanovnike i turiste da budu na oprezu te da svaki pokušaj krađe prijave policiji”, kaže glasnogovornik policije.