Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evo kako naučnici vide život na Zemlji za sto godina

budućnost

Super neboderi, podvodni gradovi i 3D printani domovi biti će stvarnost za 100 godina, ako je za vjerovati novom izvještaju u životu u budućnosti.

SmartThings Future Living Report, kojeg je naručila samsungova kompanija koja se bavi internetom stvari SmartThings, napravila je grupa akademika i futurologa koji tvrde kako će za 100 godina ljudi živjeti u ‘zemljoderima’, zgradama koje će ići i do 25 katova pod zemlju.

Među akademicima su arhitekti i urbanisti, kao i predavači s Westminsterskog univerziteta, sugeriraju da će postojati ‘gradovi u balonima’ koji će omogućiti čovječanstvu nastanjivanje morskih dubina.

Unutar ogromnog providnog balona biti će kuće, škole, kancelarije, pa čak i parkovi, a sve to kako bi se smanjio pritisak konstantnog rasta broja stanovnika.

Voda u kojoj bi se ti gradovi u balonima nalazili koristila bi se za stvaranje kisika i vodikovog goriva.

Vjeruju i da će lični dronovi postati osnovni način prijevoza, kao i da će ih se koristiti kao teretne letjelice koje će moći nositi cijele kuće oko svijeta kada stanari budu išli na odmor.

“Naši današnji životi bili bi gotovo neprepoznatljivi ljudima od prije stotinu godina. Internet je revolucionarizirao način na koji komuniciramo, učimo i kontrolišemo naše živote”, kaže svemirska naučnica i suautorica izvještaja dr. Maggie Aderin-Pocock.

“Prije samo 10 godina, tehnologija poput SmartThingsa bila bi nezamisliva, a opet danas nam omogućuje praćenje, kontrolu i osiguranje mjesta gdje živimo samo pomoću dodira smartfona. Tokom ovoga stoljeća svjedočit ćemo daljnim seizmičkim promjenama u načinu na koji živimo i i vršimo interakciju s okolinom.”

Izvještaj navodi i da će ne samo namještaj u domovima biti 3D printan, već će se i cijele kuće i druge građevine proizvoditi na taj način. Na radnim će mjestima hologrami omogućiti održavanje virtualnih sastanaka.

3D printana hrana, nešto što već danas postoji, postati će pametnija, i moći ćete za minutu ‘skinuti’ jelo od vašeg omiljenog kuhara i isprintati ga, da ga možete odmah pojesti.

Kolonizacija Mjeseca, a zatim i Marsa isto je nešto što bi se trebalo dogoditi, a komercijalni letovi u svemir trebali bi biti normalna stvar, kao i pametni domovi sa zidovima od LED ekrana koji će se moći mijenjati kako bi se prilagodili raspoloženju i željama stanara. Tako da više neće biti potrebe za redekoracijom.

“Revolucija pametnih telefona već dovodi i do revolucije pametnih domova, koji će imati izrazito pozitivne implikacije na to kako živimo. Naši će domovi postajati pametniji i moći će detektirati prisutnost stvari kao što su ljudi, ljubimci, dim ili vlaga. A to je tek početak”, tvrdi pravni direktor SmartThings UK James Monighan.