"Lek" iz Ljubljane

Farmaceutska kompanija 20 godina pogrešno obračunavala naknade na plaće zaposlenih

euri – euro – Dusko Jaramaz Pixsell

Predstavnici zaposlenih tvrde kako se sumnja da je na taj način oštećeno oko tri hiljade zaposlenih, da im se pri isplati mjesečno tako zakidalo u prosjeku stotinu eura, a nekima i više, te da bi ukupna tako nanesena šteta mogla dosegnuti oko sto miliona eura

Slovensko farmaceutsko poduzeće “Lek” iz Ljubljane niz je godina pogrešno obračunavalo naknade na plaće zaposlenih čiji sindikat ocjenjuje da je na taj način oštećeno najmanje 3.000 zaposlenih koji su u prosjeku mjesečno zakidani za sto eura ili više.

Kako javljaju slovenski mediji, greška u načinu obračuna naknada za bolovanje i druge oblike plaćane odsutnosti s posla, ali i pogreške kod obračuna dodataka za rad u smjeni, za službene praznike i za rad u posebnim uvjetima, utvrđena je kad je novoangažirani knjigovodski servis izveo dubinsku reviziju sistema obračuna plaća, o čemu se zaposleni od strane uprave obaviješteni prije nekoliko mjeseci.

Predstavnici njihova sindikata izjavili su za televizijsku stanicu Kanal A da su platne liste koje su radnici dobivali svaki mjesec bile “tako kompleksne” da niko od njih nije znao ocijeniti ispravnost izračuna plate, zbog čega to do sada nisu problematizirali premda su sumnje u zakidanju na plaćama postojale.

Revizija je sada utvrdila da su se nepravilnosti u obračunu plaća događale od 2003, a sindikat zaposlenih smatra da je to vjerovatno trajalo i duži period prije toga, potvrdila je advokatica zaposlenih u drugom najvećem slovenskom farmaceutu koji je u vlasništvu švicarske grupe Novartis.

Advokatica oštećenih radnika Rosana Lemut Strle izjavila je da se nada kako će u pregovorima s tvrtkom doći do kompromisnog rješenja, prenosi Hina.

Dodala je da uprava tvrtke za sada pristaje na odštetu samo za nepravilne isplate u zadnjih pet godina, što je inače predviđena zakonska obaveza poslodavca za takve slučajeve, te da bi se moglo naći kompromisno rješenje bez sudske tužbe.

Postoji opravdana sumnja da su nepravilnosti u isplati plaća događale i prije 2003. godine, što ni Lek zapravo nije negirao, kazala je advokatica Rosana Lemut Strle.

Predstavnici zaposlenih tvrde kako se sumnja da je na taj način oštećeno oko tri hiljade zaposlenih, da im se pri isplati mjesečno tako zakidalo u prosjeku stotinu eura, a nekima i više, te da bi ukupna tako nanesena šteta mogla dosegnuti oko sto miliona eura.