Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kineski projekat

Fijasko zgrade pune zelenila, niko ne želi živjeti u njima, puno je komaraca

Plants overrun apartment blocks in Chengdu

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca koji, poput ljudi, jako vole biljke, pišu kineski mediji

Eksperimentalni zeleni projekt stambenog zbrinjavanja u kineskom megagradu Chengduu jamčio je budućim stanarima život u zelenilu uređenih vrtova na svakom balkonu u takozvanoj “okomitoj šumi”, ali planove su im pomrsili – komarci.

Balkoni su u tolikoj mjeri obrasli vegetacijom da vlasnici stanova izbjegavaju život u njima zbog najezde komaraca koji, poput ljudi, jako vole biljke, pišu kineski mediji.

Agencija za nekretnine kaže da je svih 826 stanova prodano do travnja ove godine, no umjesto modernog ekološkog raja, neboderi sada podsjećaju na snimanje seta nekog postapokaliptičnog filma.

U stanove zgrada s okomitim vrtovima u Chengduu zbog bojazni od zaraze dosad je uselilo samo desetak porodica, izvijestili su državni mediji.

Blok od osam zgrada izgrađen je još 2018, a svaki balkon osmišljen je tako da osigura dovoljno prostora za uzgoj i rast raznih biljaka, prenose lokalni mediji.

Ali bez većine stanara, koji još nisu uselili, vegetacija je na balkonima “podivljala”, što je potencijalni “eko-raj” pretvorilo u džunglu prepunu komaraca.