Taj ludi svijet

Celje u sloveniji

Fox News objavio “čudnu” listu: Ovo je najopasniji grad u bivšoj Jugoslaviji!?

10/02/2020

U originalnom članku navode da prema izvještaju UN-ova ureda za droge i kriminal Celje ima stopu ubistava 2,6 na 100.000 stanovnika

Celje u Sloveniji je najopasniji grad na prostoru država bivše Jugoslavije, odnosno šesti grad po stopi ubistava u cijeloj Evropi. Ako ste ikada čuli za Celje, vjerovatno vam je jako teško povjerovati u istinitost prethodne rečenice, ali ta vijest je prošle sedmice obišla gotovo sve regionalne i mnoge svjetske medije.

Krivac za to je američka televizija Fox News, koja je prošle sedmice objavila listu najopasnijih gradova Evrope, među koje je uvrstila i spomenuti slot.

U originalnom članku navode da prema izvještaju UN-ova ureda za droge i kriminal Celje ima stopu ubistava 2,6 na 100.000 stanovnika. Riječ je podacima iz 2017. godine kada se, kako oni navode, u tom gradu dogodilo jedno ubistvo, a kako u Celju živi 38.000 ljudi, dolazi se do tako visokog indeksa ubistava.

Riječ je o jednoj veoma bizarnoj računici, ali oni koji pročitaju taj članak i nikada nisu čuli za Celje ili Sloveniju zasigurno će se dva puta zapitati prije negoli odluče posjetiti taj kraj. Inače, riječ je o gradu koji ima treći najveći BDP po glavi stanovnika među gradovima u Sloveniji, gdje je prosječna neto plaća veća od 1000 eura i u kojemu je jedan od najvećih problema kako pronaći dovoljno radnika za neke od silnih industrijskih pogona u tome mjestu, piše Jutarnji.hr.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.