Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Gluha komora” je mjesto gdje čovjek poludi za pet minuta

sound-02-anechoic-chamber-feature-800×533

Microsoft je u svom sjedištu u Redmondu izgradio službeno najtišu sobu na svijetu koja je, kao takva, ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Svojih pet minuta u sobi imao je priliku doživjeti i novinar Business Insidera, Matt Weinberger, koji kaže da je imao osjećaj da će u potpunosti poludjeti.

Microsoft ovu sobu naziva još i “gluha komora”, a razvijena je kako bi imali što bolje uvjete za rad i razvoj naprednih audio sustava, boljih zvučnika za tablete i prijenosni računari, poboljšanje performansi Skype poziva, bez zagađenja bukom iz vanjskog svijeta.

No, Microsoft nije htio samo tihu, već najtišu sobu na svijetu. Granica ljudskog sluha postavljena je na 0 dB, a apsolutno najtiši mogući zvuk koji se može proizvesti iznosi -23 dB. To je zvuk subatomske čestice koja se kreće kroz prostor, ili pak Brownovog kretanja.

Ovaj laboratoriji proizvodi tišinu od čak -20,6 dB, čime je i službeno srušila svjetski rekord koji je do sada držao laboratorij Orfield u Minnesoti s -13 dB.

Nakon što se zatvore vrata komore, odmah možete primijetiti razliku jer sva pozadinska buka u potpunosti nestane, a zbog posebno izrađenih zidova (od pjene koja upija zvukove) u potpunosti je poništena mogućnost jeke. Normalan govor u ovoj sobi zvuči kao vikanje u jastuk.

Nakon samo 20 sekundi potpune tišine bilo je nesnosno tiho, a u glavi sam imao opresivan osjećaj izolacije. Moja dezorijentacija u prostoru nastavila se i nakon što je vodič ponovno počeo objašnjavati kako je apsolutna tišina velika blagodat kad pokušavate razvijati napredne audio sustave.

“Ono što sa sigurnošću mogu reći je da sam proveo još samo malo više vremena u toj sobi, iz nje bih izašao u potpunosti lud”, opisao je Matt svoje iskustvo.