Taj ludi svijet

Ruski bloger

Glumio u metrou da ima koronavirus, prijeti mu zatvor

11/02/2020

Čuli su se povici "Koronavirus, koronavirus!", a potom je u vagonu nastao metež

Svijet se suočava s opasnim virusom, a jedan bloger pokušao je iskoristiti globalni strah od bolesti za stjecanje popularnosti.

Momak obučen u crnu trenirku s maskom na licu vozio se podzemnom željeznicom na jednoj od prometnih linija u Moskvi. Iznenada se srušio na pod i počeo drhtati. Pribrani putnici brzo su došli do mladića i pokušali mu pružiti pomoć. Čuli su se povici “Koronavirus, koronavirus!”, a potom je u vagonu nastao metež. Ljudi su se panično gurali dok se bloger i dalje koprcao na podu.

Kada se metro zaustavio na stanici, svi su krenuli prema vratima. Postojala je opasnost od stampeda. Nevjerovatni događaj snimljen je kamerom i pokazalo se da iza šale stoji Karomat Dzhaborov sa svojim prijateljima.

Videosnimka se našla na društvenim mrežama, a vrlo brzo došla je i do policije. Nadležni kažu da su mladići namjerno izazvali paniku u podzemnoj željeznici i osumnjičeni su za huliganstvo. Riječ je o teškom kaznenom djelu koje se u Rusiji kažnjava visokom novčanom kaznom ili zatvorom od pet godina.

Dzhaborov se predao policiji kada je saznao da je osumnjičen. Njegov advokat kaže da bloger nije očekivao ovakve reakcije na snimku i teške posljedice s kojima se suočava. Navodno nije imao zlu namjeru kada je odlučio našaliti se s putnicima.

Dzhaborovu je određen pritvor od mjesec dana, a istražitelji će detaljno ispitati njegove motive. Dvojicu njegovih prijatelja policija je privela naknadno i izdala im zabranu napuštanja zemlje. Oduzeti su im kompjuteri i mobiteli, javlja RT.

Do danas su u Rusiji zabilježena dva slučaja koronavirusa. Riječ je o kineskim državljanima koji su nedavno doputovali. Sve vrijeme su bili u karanteni, a njihovo zdravlje se poboljšalo i uskoro bi trebali izaći iz bolnice.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.