Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gradić u Italiji dobio prvu bebu nakon 28 godina

_87976616_ostana_1

Stanovnici gradića Ostane na sjeveru Italije proslavljaju rođenje prve bebe nakon 28 godina, prenose mediji.

Maleni Pablo rođen je u Torinu, a kada su ga sretni roditelji doveli doma, u gradu sa samo 85 stanovnika priređena je velika proslava, prenosi list La Stampa.

Gradonačelnik Giacomo Lombardo bio je oduševljen. “Najprije nisam mogao vjerovati da je to istina, vijest me je potpuno šokirala, presretan sam. Ovo je ostvarenje sna”, rekao je prvi čovjek mjesta iz kojega stanovnici iseljavaju već 100 godina.

U gradiću je početkom 20. stoljeća živjelo tisuću ljudi, a nakon Drugoga svjetskog rata počelo je iseljavanje.

“Nagli pad dogodio se 1975. U razdoblju između 1976. i 1987. ovdje je rođeno samo sedamnaestero djece. 1987. rođen je posljednji dječak – sve do dolaska na svijet malog Pabla”, rekao je Lombardo.

Roditelji dječaka oduševljeni su reakcijom sugrađana i kažu da, unatoč izazovima, planiraju ostati u Ostani, smještenoj oko 60 kilometara jugozapadno od Torina.

“Volimo izazove. Prije pet godina odlučili smo odseliti iz Torina i promijeniti način života. Volimo kvalitetu življenja u Ostani. Mjesto je sigurno za djecu i osjećamo se dijelom zajednice”, rekao je dječakov otac.

Ostana je samo jedno od mjesta koje se nastoji boriti protiv depopulacije. Po poznatim podacima u Italiji je danas oko 6000 potpuno pustih naselja i manjih mjesta iz kojih su ljudi iselili uglavnom zbog odlaska za poslom.