Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

Hiljade ovisnika o drogama čeka na liječenje: “Želja mi se oženiti i zaposliti”

afganistan komuna – anadolija (10)

U glavnom gradu Kabulu smješten je Centar za liječenje ovisnika o drogama “Ibn Sina” sa kapacitetom 1.200 kreveta. Najveća bolnica u zemlji koja pruža pomoć ovisnicima otvorila je svoja vrata ekipi AA

Širom Afganistana nalazi se oko 3,5 miliona ovisnika o drogama, među kojima oko 800.000 žena. U bolnicama širom zemlje su na hiljade ovisnika koji čekaju na liječenje, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavnom gradu Kabulu smješten je Centar za liječenje ovisnika o drogama “Ibn Sina” sa kapacitetom 1.200 kreveta. Najveća bolnica u zemlji koja pruža pomoć ovisnicima otvorila je svoja vrata ekipi AA.

Bolnica radi punim kapacitetom, zapošljava 450 radnika, uključujući 50 psihologa i 60 psihijatara.

Ustanova pronalazi ovisnike koji se obično skupljaju u zapuštenih dijelovima grada, ispod mostova, a potom bivaju podvrgnuti 45-denvnom procesu liječenja. Iako je većina ovih osoba prisilno dovedena, neki od se sami prijavljuju za liječenje.

Podrška lijekovima i psihoterapijom

Nakon registracije osobe koja je tek stigla u bolnicu, obavlja se presvlačenje, šišanje, kupanje, nakon čega ovisnici postaju spremni za početak procesa liječenja.

Dnevni program tretmana počinje rano ujutro. Ovisnici ulaze u proces uzimanja lijekova i psihoterapije nakon jutarnje molitve i doručka. Nakon toga, nastavlja se sa raznim igrama i sportskim aktivnostima kao što su šah, muzika, košarka, fudbal, odbojka.

Ovisnicima se tokom procesa ne daju droge, čak ni u malim dozama u terapijske svrhe. Proces se prati dnevnim izvještajima, a praćenje pacijenata preko bolničkog tima vrši se i nakon otpuštanja iz bolnice.

Predsjednik Centra doktor Ahmet Zahir Sultani kazao je da je uspješnost liječenja ovisnika blizu 60 posto.

Sultani je podijelio podatak da širom zemlje ima oko 3,5 miliona ovisnika, među kojima 800.000 žena. Naveo je također kako se u bolnicama širom zemlje nalazi oko 4.000 pacijenata. Naveo je kako su zadovoljni su opremom koju posjeduju.

 “Mafijaški pritisak okončan sa talibanima”

Navodeći da su ranije bili izloženi pritisku narko mafije jer trgovina drogom ima značajno mjesto u afganistanskoj ekonomiji, Sultani je na sljedeći način objasnio promjene koje su se desile nakon što su talibani preuzeli zemlju:

“Sa dolaskom talibana povećao se procenat ovisnika podvrguntih liječenju. U posljednja dva mjeseca prikupili smo više od 3.000 ovisnika, liječili ih u bolnici a potom predali njihovim porodicama. Prije smo dobivali dosta prijetnji od narkomafije. Bilo je čak i oružanih napada na našu bolnicu prije talibana. Narkomafije ne žele izgubiti svoje mušterije, ali dolaskom talibana ova prijetnja je nestala. Takvu prijetnju do sada nismo dobili”.

 Ovisnici se žele liječiti

Emanullah Ahmadi (43) rekao je da je i ranije dolazio u bolnicu dobrovoljno, ali da je ponovo počeo da se drogira ubrzo nakon što je otpušten. Naveo je kako uzima drogu već šest godina.

“Želim prestati, ali droga je veoma česta u Afganistanu. Koriste je svuda. Nadam se da ću prestati ovaj put”, kazao je Ahmadi.

Navodeći da je bio nezaposlen i da je prodao imovinu svoje porodice da bi kupio drogu, Ahmadi je rekao da želi da ozdravi i da živi dobar život sa svoje četvero djece.

Habib Azizi (25) kazao je da se posvađao sa porodicom zbog upotrebe supstanci i počeo da živi na ulici. Doveden je u bolnicu nakon dolaska talibana na vlast. Azizi je rekao da je drogu kupovao prodajom papira i plastičnih boca koje je prikupio.

Azizi je na bolničkom tretmanu već 20 dana, a istakao je kako osjeti napredak u oporavku.

“Koristim drogu četiri godine. Nadam se da ću se riješiti ovisnosti, ali ne mogu kazati da ću sigurno uspjeti. Dat ću sve od sebe” rekao je Azizi, navodeći nakon otpusta želi da nađe redovan posao i da se oženi.