Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maryland

Hitlerov sat prodat na aukciji za 1,1 miliona dolara

New Project (22)
Adolf Hitler / FOTO: Screenshot

Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kada je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u maju 1945. godine

Sat za koji se tvrdi da je pripadao nacističkom vođi Adolfu Hitleru prodat je za 1.1 milion dolara (900.000 funti) na aukciji u SAD-u. Sat marke Huber, koji je prodat anonimnom ponuđaču, prikazuje svastiku i ima ugravirane inicijale AH.

Židovski čelnici osudili su aukciju koja je održana u režiji Alexander Historical Auctions u Marylandu.

Međutim, aukcijska kuća, koja je i u prošlosti prodavala nacističke memorabilije, rekla je njemačkim medijima da joj je cilj očuvanje istorije.

Sat bio rođendanski poklon

Adolf Hitler vodio je nacističku Njemačku između 1933. i 1945. godine, a pod njegovom oružanom agresijom sistematski je ubijeno čak 11 miliona ljudi, od kojih je šest miliona ubijeno jer su bili Židovi.

U katalogu koji predstavlja sat navodi se da je on fašističkom vođi vjerovatno predan kao rođendanski poklon 1933., u godini kada je postao njemački kancelar.

FOTO: Alexander Historical Auctions

Aukcijska kuća također navodi da je sat uzet kao suvenir kada je 30-ak francuskih vojnika upalo u Berghof, Hitlerovo planinsko utočište u maju 1945. godine. Tada se mislilo da je sat preprodan i prenesen preko nekoliko generacija do danas.

FOTO: Alexander Historical Auctions

Na aukciji bila i haljina Eve Braun

Ostali predmeti na aukciji uključivali su haljinu koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, slike nacističkih dužnosnika s autogramima i Davidovu zvijezdu od žute tkanine s utisnutom riječju Jude, što na njemačkom znači Židov. Tokom Holokausta nacisti su prisiljavali Židove da nose žute oznake kao trake ili bedževe s namjerom da ih izoliraju i maltretiraju.

U otvorenom pismu koje su potpisala 34 židovska čelnika prodaja se opisuje kao “odvratna” i poziva se na povlačenje nacističkih predmeta s aukcije.