Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitlerovo odmaralište postaje luksuzna turistička atrakcija (VIDEO)

prora

Njemački investitori pretvorili su zapušteno nacističko odmaralište Prora na obali Baltičkog mora u turistički centar poslije višegodišnje obnove.

Lokalne vlasti zvanično su dodijelile ovoj lokaciji status odmarališta, što znači da ubuduće mogu da naplaćuju turističku taksu od 2,85 evra dnevno po osobi.

“To je sertifikat za određeni nivo turizma i znak da će se Prora i dalje razvijati i unapređivati kao turistički centar”, rekao je portparol gradske uprave Binca, gdje se nalazi odmaralište, piše Times.

Ogromni kompleks sastoji se od nekoliko šestospratnica ukupne dužine 4,5 kilometara duž plaža na ostrvu Rigen, na baltičkoj obali.

Tri godine prije početka Drugog svjetskog rata, Hitler je naredio izgradnju Prore kao najvećeg svjetskog turističkog centra, sa kapacitetom za smještaj više od 20.000 radnika tadašnje njemačke države.

Rat je poremetio ove planove, pa je projekat napušten usred gradnje 1939. godine.

Osam decenija kasnije, 2013. godine, ovu lokaciju preuzela je njemačka građevinska kompanija “Metropol marketing”, koja je obnovila Proru i preuredila strukturu u stotine luksuznih stanova koji mogu da se iznajme ili kupe.

U kompleksu se nalaze i hotel, omladinski hostel, banja, radnje sa luksuznom robom i restorani.