Taj ludi svijet

Ispaljivanjem raketa u Pamploni počeo festival San Fermin

06/07/2015

U španskom gradu Pamploni počeo je festival San Fermin, inače svjetski poznata kulturna manifestacija, najpoznatija po uličnoj trci sa bikovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival koji se svake godine održava u Pamploni, u španskoj autonomnoj pokrajini Nevara, tradicionalno je počeo ispaljivanjem rakete “chupinazo“ sa balkona zgrade općine.

[pull_quote_right]Tokom Festivala će biti pojačane mjere sigurnosti, a oni koji se ne budu pridržavali pravila tokom “trčanja ispred bikova” biće kažnjeni novčano od 600 do 60.000 eura[/pull_quote_right]

Svečanom otvaranju Festivala na trgu ispred zgrade općine je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi u bijeloj odjeći i crvenim maramama.

Uporedo s tim, jedna grupa prisutnih je nosila ljubičaste marame u znak protesta protiv nasilja nad ženama u svijetu.

san fermin

Tokom narednih devet dana Festivala će biti organiziran niz manifestacija, tačnije ukupno 459 programa, od kojih je svakako najpoznatija ulična trka sa bikovima “encinerro“.

“Encinerro“ se sastoji od trčanja ulicom u dužini od 850 metara pred bikovima koje se završava u areni za borbe. “Encinerrosi“ će se od sutra održavati svakog dana Festivala.

San Fermin ima tradiciju čiji se korijeni vuku još iz srednjeg vijeka, a stanovništvo Pamplone u danima održavanja Festivala sa 190.000 poveća se na više od 1,5 miliona.

Od 1924. godine na tokom “trčanja ispred bikova” smrtno je stradalo 15, a povrijeđene stotine osoba.

Tokom Festivala će biti pojačane mjere sigurnosti, a oni koji se ne budu pridržavali pravila tokom “trčanja ispred bikova” biće kažnjeni novčano od 600 do 60.000 eura.

I ovogodišnji Festival u Pamploni je privukao veliku medijsku pažnju pa se za praćenje manifestacije akreditiralo više od 400 novinara u ime 139 medijskih kuća iz 20 zemalja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.