Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Ispovijest blizanki koje su odrasle u sekti “Božja djeca”

31/05/2015

Blizanke Flor i Tamar Edwards odrasle su u kontraverznoj vjerskoj sekti “Božja djeca”, a svaki dan provodile su u “paralizirajućem strahu”. Bile su fizički zlostavljane, nisu smjele ići u školu, a bile su uvjerene da će umrijeti s 12 godina kao mučenice. Iz sekte su uspjele izaći, a danas ove 34-godišnjakinje žive u Kaliforniji, gdje jedna radi kao pisac, dok je druga učiteljica joge.

Tokom gostovanja na ABC-u ispričale su sve o svom životu u sekti, koja se pripremala za drugi Isusov dolazak na zemlju, te o svojoj prilagodbi na život izvan sekte.

[pull_quote_right]Blizanke su postale članice kulta s pet godina, a u emisiji “Nightline” ispričale su da je njihovo 12 braće i sestara fizički zlostavljano[/pull_quote_right]

“Nisam znala šta je to kino”, rekla je Flor, koja je svoj i sestrin život usporedila s onim glavnog lika serije “Unbreakable” Kimmy Schmidt, koja se bori s privikavanjem na život u New Yorku nakon što je spašena iz sekte.

Kimmy se šokira kad vidi da prskalice za vodu rade na senzor, a Flor ističe da to u potpunosti razumije, jer se osjećala poput nje kad je prvi put vidjela slavinu.

Kult “Božja djeca” osnovao je bivši pastor David Brandt Berg 1968. godine u Huntington Beachu u Kaliforniji, a za njega su se često vezale optužbe o fizičkom i seksualnom zlostavljanju. Bivši članovi kulta su mnoge slavne osobe, poput glumaca Rose McGowan, te Rivera i Joaquina Phoenixa.

Blizanke su postale članice kulta s pet godina, a u emisiji “Nightline” ispričale su da je njihovo 12 braće i sestara fizički zlostavljano.

“Djecu se tuklo dok su još bila veoma mala. Moju malu sestru su tukli kad je imala šest mjeseci, a djecu se ne smije tući kad su tako mala”, ispričala je Flor, dodavši da nikad nije bila seksualno zlostavljana.

[pull_quote_left]Blizanke su potvrdile da su odrasli u kući imali seksualne odnose pred djecom[/pull_quote_left]

Djeci se govorilo da će biti “Božji mučenici”, jer su članovi sekte vjerovali da će se 1992. godine dogoditi apokalipsa, zbog čega su djeca bila u smrtnom strahu.

Tokom djetinjstva Tamar i Flor nisu imale doticaja s vanjskim svijetom, zabranjeno im je bilo ići u školu, pa nisu znale čitati do devete godine. Učilo ih se da je sve zlo, uključujući edukaciju, politiku, novac i muziku. Pjesme su prvi put čule tek nakon što su pobjegle iz kulta.

Flor i Tamar među hiljadama su djece rođene u sektama. Nakon što je njihova porodica postala dio kulta, preselili su se na Tajland po Bergovoj naredbi, a potom su se 1994. godine vratili u Chicago, nakon što su zaključili da je sigurno da se vrate.

blizanke_face

Tu su živjeli u istoj kući s desetak drugih porodica, a blizanke su potvrdile da su odrasli u kući imali seksualne odnose pred djecom. Sljedbenici su vjerovali da se ljubav prema Bogu izražava kroz seks, a Tamar je rekla da su se događala zlostavljanja. Zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, neki su članovi sekte u prošlosti počinili samoubistvo.

Život je sebi pokušala oduzeti i Tamar, kad je imala samo sedam godina, i to zato što joj je bilo dosadno u toj kući, i jer se bojala dolaska apokalipse.

“Apokalipsa se činila zasta zastrašujućom, prizor cijele Zemlje u ognjenom jezeru bio je strašan. Imali su cijelu priču o tome što će se dogoditi, kao što to većina religija ima”, ispričala je.

Nakon Bergove smrti 1994. godine sekta se transformisala. Flor i Tamar teško su se prilagodile na životu izvan nje, a i danas im je teško upoznavati nove ljude ili ići na zabave. Uprkos svemu što su proživjele, blizanke tvrde da ne krive svoje roditelje “koji su proživjeli sve s njima”.

blizanke_face1

Tokom upravljanja sektom, Berg se nazivao Mojsijem Davidom, Moom, Kraljem Davidom, Ocem i Djedom. Novi članovi sekte morali su učiti Bibliju napamet, a od njih se očekivalo da će živjeti životima ranih kršćana. Zbog optužbi za zlostavljanje, sekta je reorganizirana 1978. godine, Berg je izbacio više od 300 istaknutih članova sekte i zabranio seks s maloljetnicima. Kult je preimenovao u “Porodica ljubavi”.

Uprkos reorganizaciji, tokom ’90-ih pojavile su se nove optužbe za seksualno zlostavljanje, a nakon Bergove smrti 1994. godine mnoge porodice napustile su kult. Vodstvo je preuzela Karen Zerby, koja je članovima dopustila veću slobodu, a deset godina kasnije sekta je promijenila naziv u “Međunarodna porodica”.

https://www.youtube.com/watch?v=QTk6ymHvMjo

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.