Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Misteriozna pojava

Istanbul progutao mrkli mrak, dan se u par minuta pretvorio u noć

oblaci istanbul
Foto: Twitter

Kako su izvijestili iz turskog meteorološkog zavoda, “oblak debljine 7 kilometara prošao je iznad Istanbula. U međuvremenu je sunce nestalo na 5 minuta, a dan se pretvorio u noć”

Video, koji je podijeljen na društvenim mrežama i koji je prikupio stotine hiljada pregleda, prikazuje tursku prijestolnicu koju najednom guta mrkli mrak nakon što je u ralje uzme težak, zastrašujući crni oblak koji se nadvija nad grad.

Kako su izvijestili iz turskog meteorološkog zavoda, “oblak debljine 7 kilometara prošao je iznad Istanbula. U međuvremenu je sunce nestalo na 5 minuta, a dan se pretvorio u noć”.

Dok se tamni oblak kretao nad Istanbulom, grad je zasula snažna kiša. Nesvakidašnji prizor prestravio je građane turskog grada.

Stranica TechnoPixel, koja se bavi sličnim meteorološkim fenomenima, sugerira da je ovaj gusti oblak mogao biti posebno velik, tamno obojen kumulonimbus. Kumulonimbusi, poznati i kao grmljavinski oblaci, često imaju tamnu, nisku bazu, koja seže tek nekoliko stotina metara iznad tla.

FuBaOD9XwAoNj8j
Foto: Twitter

Jedini su oblaci koji proizvode grad, grmljavinu i munje, a također dovode do jakih pljuskova. Isti mogu izgledati izrazito tamno s obzirom da propuštaju jako malo, ili ništa svjetla.

Brojni su korisnici Twittera u Istanbulu dijelili slike dok se oblak nadvijao nad gradom, da bi, nakon što su oblaci prošli, vrijeme poprimilo poetičan obrat – uključujući i ogromnu dugu koja je dominirala gradskim nebom, prenosi Jutarnji.

FuBV_PbXgAIHcv8
Foto: Twitter