Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubio 50 ljudi

Istina iza simbola rukom koji je terorista s Novog Zelanda pokazao u sudnici

znak

Smatra se da srednji prst, prstenjak i mali prst predstavljaju W (white), a palac i kažiprst P (power)

Kad se desničarski terorista Brenton Tarrant pojavio na novozelandskom sudu u subotu, napravio je gestu rukama koja je dodatno razbjesnila ljude nakon pokolja koji je napravio u dvije džamije u Christchurchu gdje je pobio pedeset ljudi, a četrdesetak njih ozlijedio.

28-godišnjak, optužen za ubistvo 50-ero ljudi tokom pucnjave u petak, u sudnici se pojavio bez pokazivanja pokajanja, a čak se i nasmijao dok je desnom rukom pokazivao “ok” simbol.

Ta gesta rukom, često popraćena smiješkom, povezuje se s bijelim suprematističkim skupinama. Smatra se da srednji prst, prstenjak i mali prst predstavljaju W (white), a palac i kažiprst P (power).

Ali iako neki bijeli suprematisti zaista koriste tu gestu, postoji dobra šansa da to čine samo kako bi trolali ostatak svijeta.

Nije jasno kako se gesta počela povezivati s bijelim suprematistima.

Članovi alt-desnice počeli su koristiti “ok” simbol 2016. godine – te je godine Milo Yiannopoulos snimljen ispred Bijele kuće kako pokazuje taj znak.

Zatim, 2017. godine, korisnici 4chana smislili su prijevaru koju su nazvali “operacija O-KKK”, koja je poticala ljude da koriste gestu kao signal bijelog suprematizma, piše news.com.au.

“Moramo preplaviti Twitter i druge društvene mreže sa spamom i tvrditi da je ‘ok’ signal bijele supremacije”, pisalo je u objavi na toj društvenoj mreži, gdje su korisnicima naložili da naprave lažne profile i trolaju. “Ljevičari su se toliko zakopali u svoje ludilo. Moramo ih prisiliti da kopaju još, sve dok im se ostatak društva više neće htjeti ni približiti.”

Koja je namjera?

Političarka novinarka Amanda Marcotte dala je svoje viđenje. “Za to je ‘ok’ simbol izmišljen – da služi kao suprematistički simbol, ali istovremeno da izgleda kao običan simbol. Pa kad liberali izraze ogorčenje, bijeli suprematisti mogu igrati na kartu žrtve liberalne histerije.”

“To nije samo bezazleni čin koji se može odbaciti. To može ili ne mora značiti da bijeli suprematisti šalju lukavi simbol. No taj simbol bespogovorno identificira korisnika kao jedno – trola”, napisao je lani o znaku odvjetnik David Neiwert.

Ko je koristio “ok” simbol?

Mark Pitcavage iz Antidifamacijske lige prošle godine istaknuo je kako to što netko koristi “ok” simbol ne znači da su bijeli suprematisti. “Nitko ne bi trebao pretpostavljati ništa o korištenju takve geste osim ako postoje drugi nepogrešivi suprematistički znakovi u tom kontekstu”, napisao je na Twitteru.

Ali uprkos njegovom savjetu, čini se kako se gesta sad smatra uvredljivom.

U septembru prošle godine član američke obalne straže “premješten” je nakon što je napravio gestu u pozadini prilikom emitiranja TV vijesti, iako je njegova namjera bila jasna.

“Što se tiče individualne namjere, nismo sigurni, ali on je iznimno loše prosudio”, izjavila je Amy Midgett iz obalne straže za Mic.com nakon incidenta.

U julu prošle godine, 4 policajca iz Alabame napravili su “ok” simbol za fotografiju u novinama. Kao rezultat toga, trening i operacije čitavog taktičkog tipa zaustavljeni su i pokrenuta je istraga o njihovim namjerama.

Stažist u Bijeloj kući izazvao je bijes 2017. godine kad je napravio “ok” znak na grupnoj fotografiji. No stažist, Jack Breuer, zanijekao je kako se radi o rasističkoj gesti i kaže da je samo kopirao Donalda Trumpa.

“Na nekim od fotografija imitirao sam ‘ok’ znak koji predsjednik ponekad radi”, rekao je za The Daily Caller. “To je bilo glupo. Trebao sam slušati vrhovnog zapovjednika i podignuti palčeve”, rekao je.

“Ponosan sam na svoje židovsko podrijetlo i snažno odbacujem nazore povezane s rasističkim organizacijama bijele moći. Nikad ništa ne bih radio s njima.”